6 Kesan Teknologi Dan Artificial Intelligence Dalam Kehidupan Seharian

86

Nowadays, technology is everything! 

Boleh dikatakan semua orang kini sangat bergantung kepada penggunaan teknologi dan juga artificial intelligence (AI). Dengan kemudahan yang ada sememangnya menjadikan hidup lebih mudah dan kerja lebih cepat.

Bagaimanapun, di sebalik kebaikan yang diberikan teknologi dan AI dalam kehidupan seharian kita, namun ada juga kesan sampingan daripada penggunaan yang berterusan.

Kurang Interaksi Dengan Orang Tersayang

Dengan teknologi yang ada kini membuatkan kita lebih suka untuk berinteraksi di alam maya. Lihat sahaja permainan video sekarang yang membolehkan pemain berbual dengan rakan di alam maya jadi remaja khususnya akan lebih tertarik dengan perkara tersebut.

Selain itu, aplikasi seperti online dating juga sangat berguna kepada mereka yang lonely atau sekadar untuk mencari rakan baru dimana ia lebih mudah dan adakalanya menyeronokkan.

Potensi Boros Besar

Dengan adanya online shopping membuatkan potensi orang ramai untuk boros sangat besar. Apa taknya, klik di hujung jari sahaja dah boleh dapat barang yang dihajati kan?

Privasi?

Sering kali kita mendengar kisah bagaimana seseorang itu discam kerana menyangkakan membeli sesuatu menggunakan online dah sebagainya. Malah, ada juga yang kerugian beribu-ribu ringgit disebabkan perkara itu.

Apa taknya, kadang-kadang kita kena share perkara peribadi untuk mendaftar sesuatu membuatkan kita turut terdedah dengan potensi itu.

Terlalu Bergantung

Berapa sekarang yang terlalu bergantung kepada aplikasi Waze dan juga GPS untuk sampai ke destinasi masing-masing. Bukan tak elok tapi bila terlalu bergantung sampai terlalu mengharapkan teknologi pun tak elok juga.

Mungkin kena pandai seimbangkan supaya nanti kalau tiada Waze atau GPS, tiadalah panik sangat.

Kurang Real-Life Experience

Kalau dahulu, nak jumpa kawan kena keluar rumah, nak main game kena pergi sendiri tempat tu. Tapi sekarang semua boleh dapat dengan mudah. Permainan Wii pun dah macam real. Jadi, perkara-perkara ini buatkan real-life experience kurang sebab lebih cenderung kepada teknologi dan AI.

Selain itu, membaca buku dan menulis pun dah boleh gunakan tablet kan? Lagi kurangkan jualan buku dan alat tulis di pasaran.

Peningkatan Kos Sara Hidup

Kenapa kos meningkat? Sebab teknologi dan AI ini kan perlukan internet dan juga barang-barang yang sepatutnya. Semua itu kan guna duit. Ada yang sanggup berhabis ratusan malah ribuan ringgit untuk semua itu. Mana tak meningkat kos?

Sumber: Bored Articles

 

CER KOMEN SIKIT