Nampaknya kepatuhan rakyat Malaysia mengenai penjarakan sosial semakin menuju kemenangan apabila hanya dua kes dicatatkan hari ini sekaligus terendah pernah dicatatkan dalam negara.

Laporan Harian Metro, jangkitan baharu Covid-19 dalam negara merekodkan kes terendah sejak Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan dengan hanya dua kes dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes keseluruhan penularan wabak itu sebanyak 8,329 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada dua kes baharu yang dilaporkan itu, ada satu kes import dan satu lagi kes penularan tempatan membabitkan bukan warga Malaysia.

IKLAN

Kita Semakin Menang! Cuma 2 Kes COVID-19  Hari Ini, Rekod Terendah Sepanjang PKP

Beliau berkata, jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya daripada jangkitan Covid-19 dalam negara juga meningkat kepada 7,014 kes, iaitu 84.1 peratus daripada keseluruhan kes, hari ini.
Menurutnya, ia susulan pertambahan 29 lagi kes pulih dan dibenarkan discaj daripada fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) selain melebihi bilangan kes baharu yang dilaporkan.

IKLAN

"Keseluruhannya, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 1,206 kes.

Kita Semakin Menang! Cuma 2 Kes COVID-19  Hari Ini, Rekod Terendah Sepanjang PKP

"Seramai lima pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), tiada daripadanya memerlukan bantuan pernafasan," katanya ketika sidang media harian Covid-19 di Putrajaya, hari ini.
Untuk rekod, dua hari berturut-turut tiada kes tempatan membabitkan rakyat tempatan.

IKLAN

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, satu kematian berkaitan jangkitan Covid-19 dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) setakat 12 tengah hari ini.

"Justeru, jumlah kumulatif kes kematian Covid-19 di Malaysia bertambah sebanyak 118 kes, 1.42 peratus daripada jumlah keseluruhan kes," katanya.