Suspek yang juga merupakan suami pensyarah UIAM bakal dihadapkan esok di Mahkamah Majistreet

 

Suspek utama kes pembunuhan pensyarah jurusan kejuruteraan di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak bakal dibawa menghadap di Makhamah Majistreet Sepang, esok.

 

Tragedi yang melanda 3 sekeluarga itu bertukar tular pada awal bulan ini setelah mayat mangsa berusia 40 tahun ditemui berhampiran tasik PKNS Penggiran Cyberjaya, Dengkil pada Khamis, minggu lalu.

Kejadian yang berlangsung pada akhir Julai itu menjadi tular setelah netizen seluruh negara terkejut dengan tindakan tidak berperikemanusiaan suspek yang juga merupakan bekas suami mangsa.

*

Menurut laporan pihak Polis Daerah Sepang dan Polis Selangor, mangsa, Profesor Madya Dr Maizatulniza Othman ditemui mati dijerut dengan kain tudung di dalam kereta.

Setelah ‘kehilangan’ isterinya itu, suspek telah membuat laporan polis sebelum keluar dari rumah untuk mencari mangsa bersama-sama anak remaja mereka berusia 14 tahun dengan menggunakan perkhidmatan kenderaan e-panggilan (e-Hailing).

Lalu setelah mendengar keterangan suspek, polis telah menahanknya berdasarkan tempahan kereta yang dibuat oleh suspek terus ke tempat kejadian tanpa teragak-agak.

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen
Kenderaan jenis MYVI milik mangsa.

Menurut Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusoff kepada pihak media, secara logiknya, tentulah suspek yang sedang mencari isterinya yang hilang itu tercari-cari beberapa lokasi lain.

Tindakan suspek yang terus menuju ke tempat mangsa dibunuh menimbulkan kecurigaan.

Suspek yang berusia 41 tahun itu disahkan sedang dalam proses daftar penceraian dengan mangsa oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor, Datuk Fadzil Ahmat. Lantas, ia mengesahkan andaian warga net sejak minggu lalu tentang motif suspek.

Apapun, janganlah kita sebarkan info yang tidak benar sebelum suspek dituduh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

IKLAN

 

Warga UIA Bersedih

Sebagai seorang pensyarah kejuruteraan yang merendah diri, berwibawa dan berpendidikan tinggi, kehilangan Profesor Madya Dr Maizatulniza Othman amat dirasai oleh warga tempat kerjanya.

Setelah polis mengesahkan penemuan mangsa pada awal minggu lalu, pihak pengurusan UIA Gombak mengucapkan takziah kepada keluarga beliau.

Terlebih dahulu, persatuan pelajar kejuruteraan UIA iaitu Enginius pula menzahirkan ucapan takziah mereka menerusi posting di media sosial.

“ENGINIUS XXVI ingin menyampaikan ucapan takziah kami kepada keluarga Kuliyyah Kejuruteraan , pensyarah dan staf, Associate Professior Dr. Maizatulniza Othman dari jurusan Kejuruteraan Pembuatan dan Bahan yang meninggal dunia pada 29 Julai 2020.

“Sama-sama kita berdoa agar Allah SWT memberkati beliau dan mengurniakan syurga buatnya, InshaAllah.”

 

View this post on Instagram

 

[ STATEMENT OF CONDOLENCE ] Assalamualaikum w.b.t. ‎إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ ENGINIUS XXVI would like to express our heartfelt condolences to the family of Kulliyyah of Engineering lecturer and staff, Assoc. Prof Dr. Maizatul nisa Othman, from Manufacturing and Materials Engineering who just passed away on 29/7/2020 Let us pray that Allah SWT shower them with His mercy and grant them Jannah and ease everything for them. Insha Allah. ‎ اللَّهُمَّ اغْفِرْلَهم وَارْحَمْهم وَعَافِهم وَاعْفُ عنهم ‎آمين Regards, Welfare Bureau, Engineering Students’ Society 19/20 (ENGINIUS XXVI), International Islamic University Malaysia, Gombak #TogetherWeAreKOE #26fantastic #unity4koe #EnginiusXXVI

A post shared by ENGINIUS IIUM (@iium_enginius) on

 

IKLAN

Emosi Bercampur Baur Warga Net

Apabila timbul tragedi maut seperti ini, tentunya rakyat Malaysia akan dilanda emosi marah dan sedih pada masa yang sama.

Ramai yang tampil ke hadapan untuk menyampaikan pendapat berhubung kes ini. Tak kurang juga yang melihat kes ini sebagai ‘wake up call’ kepada konflik perhubungan yang tidak bahagia.

 

Nama Mangsa Familiar

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen

 

Posting Allahyarham menyentuh tentang ayat Qunut Nazilaj

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen

IKLAN

 

Pernah Jadi Pelajar Mangsa

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen

 

Bagaimana nasib anak?

Kes Pensyarah UIA – Pertuduhan Mula Esok, Emosi Geram & Sedih Landa Netizen

 

Apapun, kita sama-samalah tunggu keputusan kes ini apabila dihadapkan ke mahkamah.

BTW, bukan semua masalah boleh dibawa ke mahkamah untuk dijadikan pertuduhan kes.

Goda Suami Orang! Faktanya Perempuan Tak Boleh Didakwa Di Mahkamah Sesyen Ya

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI