Nampaknya selepas berjaya menjuarai Ninja Challange Leaque (NCL) 2018 di Perth, Australia yang dibiayainya sendiri semalam, barulah usaha Mohd Redha Roslan “dipandang” oleh pihak kerajaan apabila hari ini Menteri Belia Dan Sukan, Syed Saddid dalam kicauan di twitternya memaklumkan dia mencadangkan agar bekas juara Fear Factor Malaysia ini diberikan satu anugerah sebagai penerima Anugerah Khas bagi Anugerah Perdana Belia Negara 2018.

Lepas Juarai NCL Atas Duit Sendiri Mat Redho “Dipandang”, Diberi  Anugerah Khas Belia Negara 2018
Mat Redho menjuarai Ninja Challange Leaque 2018 di Perth, Australia dan berjaya mengalahkan 95 peserta lain.

Syed Saddiq kira-kira dua jam lalu mengucapkan tahniah kepada Mat Redho atas kejayaannya dalam NCL 2018 dan menyifatkan Mat Redho sebagai individu yang memberikan inspirasi kepada rakyat Malaysia di atas kejayaannya ini.

Dan atas usaha serta kejayaannya itu, pakar teknologi maklumat berusia 30 tahun ini sebagai penerima Anugerah Khas bagi Anugerah Perdana Belia Negara 2018.

Semalam, Mat Redho mengharumkan nama negara apabila berjaya mengalahkan 95 peserta dalam saingan Grand Final Liga Cabaran Ninja 2018 (NCL) dengan mengambil masa hanya 5 minit 13.09 saat (s).

Lepas Juarai NCL Atas Duit Sendiri Mat Redho “Dipandang”, Diberi  Anugerah Khas Belia Negara 2018
Mat Redho mengharumkan nama negara biar terpaksa ke kejohanan ini menggunakan duitnya sendiri selepas usahanya dipandang sepi pihak penaja.

Lebih membangggakan dia berjaya mengalahkan juara dari Amerika Syarikat, Jake Murray dengan perbezaan masa 10 saat.

IKLAN

Sebelum ini di fbnya pada 5 November, Mat Redho siap berpantun dengan bunyi ;
“Kancil kura-kura selalu berteman,
bangau putih mematuk ikan.
Orang susah butuh bantuan,
perut lapar perlu makan.

Lebih tragis, Mat Redho siap menulis, pecah tabung pergi Perth, AU, rasa-rasa next comp ada yang nak sponsor tak.

Menambah simpati netizen apabila dia menulis #menagih #pengemis

IKLAN


Malah lelaki ini yang datang ke Perth ditemani isteri dan anak yang menjadi sumber inspirasinya sanggup memecahkan tabungan miliknya semata-mata mahu mewakili Malaysia di kejohanan ini selepas tiada tajaan diperolehnya.

Apa yang membanggakan, Mat Redho menjadi satu-satunya peserta yang berjaya menghabiskan kesemua rintangan di pentas akhir sekaligus melayakkan dirinya memenangi anugerah Last Man Standing di saat semua peserta lain gagal melakukannya.

IKLAN

Memetik kata-katanya, Mat Redho akui dia berasa hebat dan terima kasih kepada halangan ini, ia amat menarik dan sudah pasti saya akan kembali ke sini pada tahun depan,” jelasnya.

NCL menyediakan tiga peringkat yang berbeza dari segi tahap kesukaran, manakala peserta perlu melepasi semua peringkat sebelum layak ke final.

Antara rintangan yang perlu dilalui adalah lompat berhalangan, memanjat tali dan memanjat dinding.

Tahniah bro dari team REMAJA kerana berjaya mengharumkan nama negara dan juga menjadi inspirasi kepada remaja di luar sana.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI