Trofi anugerah Academy ataupun Oscars serba emas adalah trofi yang amat diidam-idamkan oleh semua penggiat seni dalam bidang perfileman.

Namun siapa sangka, ramai pula selebriti yang hadir ke karpet merah memilih emas sebagai warna busana mereka pada pagi tadi sambil mempamerkan abs masing-masing.

*Jealous-nya!*

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Selain warna emas, warna-warna vibran juga membuat kemunculan dan menceriakan lagi senario di karpet merah pada edisi kali ini.

ARTIKEL BERKAITANBall Gown Besar Penuhi Karpet Merah Oscars 2019, Siapa Paling Princess-Like? – REMAJA

.

01

Leslie Odom Jr.

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Wow, wow, wow! Bukan semua lelaki berani untuk menyarungkan sut ‘double-breasted’ serba emas seperti Leslie ini from head to toe.

Malah, kami juga menggemari bagaimana calon kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik ini melengkapkan imej dengan cincin berwarna emas dengan batu permata merah jambu.

.

02

Andra Day

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

IKLAN

Bring back the 70’s & 90’s!

Dengan gaun berpotongan ala 90-an dengan tata rias dan gaya seperti bintang pop 70-an, Andra tampil chic apabila memadankan gaun emasnya itu dengan clutch berona sama.

Ada yang berpendapat gaun Vera Wang Haute Couture ini lebih bersesuaian dengan acara hiburan yang lebih kasual seperti Anugerah Grammy. Namun bagi kami, jika seseorang selebriti itu selesa dengan apa yang dipakai, dia akan kelihatan seperti golden statue (pun intended).

.

03

Carey Mulligan

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Jika ada satu gaun yang mewakili elemen glamor Oscars dan nafas baharu anugerah Oscars oleh generasi sekarang, gaun Valentino Haute Couture ini adalah gaun yang dimaksudkan itu.

Carey jarang sekali mengecewakan di karpet merah dan kali ini, sekali lagi dia mengungguli karpet dengan gabungan bando dan skirt kembang.

Pada pendapat kami, ini adalah gaya paling ‘daring’ pernah kali lihat daripada calon kategori Pelakon Wanita Terbaik bagi filem Promising Young Woman itu.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITANTerima 5 Pencalonan Di Oscars, Promising Young Woman Antara Filem Wajib Tonton Tahun Ini – REMAJA

.

04

Zendaya

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Pilihan warna kuning vibran oleh pelakon berbakat dan fesyenista ini adalah sesuatu yang berani dan sekali lagi, tidak dijangkakan di karpet merah seperti Anugerah Oscars.

Sekali lagi, gaun jenis cut-out menjadi pilihan selebriti termasuklah Zendaya. Dia melengkapkan gaya gaun Valentino ini dengan aksesori barang kemas daripada Bvlgari yang dilaporkan bernilai USD6 juta!

Biarpun Zendaya hanya hadir sebagai penyampai anugerah setelah dia tidak tercalon bagi kategori Pelakon Wanita Terbaik, namun Zendaya tetap melakukan yang terbaik untuk tampil menarik.

.

IKLAN

05

H.E.R

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Setelah memenangi anugerah Grammy bulan Mac lalu, H.E.R sekali lagi mencatat kejayaan membanggakan apabila dia membawa pulang trofi Oscars pada hari ini menerusi kategori Lagu Original Terbaik di dalam filem Judas & The Black Messiah.

Penyanyi dan fesyenista itu memilih jumpsuit serta selendang telus pandang berwarna biru cobalt.

.

06

Fatima Farheen Mirza

Karpet Merah Oscars 2021 : Antara Gaya Sopan & Pamerkan ‘Abs’

Untuk kali pertama, pasangan pengantin baru Riz Ahmed dan Fatima Farheen Mirza membuat kemunculan bersama untuk kali pertama di kapet merah.

Penulis wanita untuk buku berjudul A Place For Us itu menyarungkan gaun biru firus rekaan Valentino.

Ketika sedang memberikan pose menarik kepada jurukamera, Riz yang juga dicalonkan untuk kategori Pelakon Lelaki Terbaik itu sempat membetulkan rambut Fatima ke belakang lalu dinobatkan oleh warganet sebagai contoh suami terbaik.

Ya, gaun yang dipakai Fatima ini memang ringkas dan tiada elemen ‘mengejutkan’ padanya. But we feel it represents the Pakistani really well.

BACA LAGIFuh, Lihat Barangan Mewah Di Dalam Goodie Bag Oscars 2019 – REMAJA