Walaupun ini bukanlah untuk kali pertama, namun penduduk dunia masih terkejut melihat fenomena tersebut pada bulan Januari ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Salji Turun Di Arab Saudi Bukan Fenomena Luar Biasa, Individu Ini Jelas Sebabnya

Kali Ke-5 Gurun Sahara Diselimuti Salji Dalam Sejarah, Suhu Di Bawah Paras Beku
Foto Via India Times ( Karim Bouchetata/BAV Media)

Sekali lagi seperti tahun lalu, kejadian salji turun di Arab Saudi telah mula berlaku pada tahun 2021, lapor portal berita MailOnline pada hari ini.

Siapa tak kenal dengan Gurun Sahara, gurun yang cukup terkenal dengan cuaca panas sepanjang tahun, diselimuti salji selepas suhu menurun mendadak di bawah paras beku. Daily Mail melaporkan, ais menyelubungi bukit pasir dalam fenomena yang jarang berlaku di padang pasir terbesar di dunia itu dengan suhu pernah mencapai 58 darjah Celsius sebelum ini.

Kali Ke-5 Gurun Sahara Diselimuti Salji Dalam Sejarah, Suhu Di Bawah Paras Beku
Foto Via India Times ( Karim Bouchetata/BAV Media)

Kali Ke-5 Gurun Sahara Diselimuti Salji Dalam Sejarah, Suhu Di Bawah Paras Beku

IKLAN

Malah, seorang jurugambar yang bernama Karim Bouchetata sempat merakam imej salji dan ais yang menakjubkan berhampiran bandar Ain Sefra di barat laut Algeria, semalam.

Dilaporkan suhu direkodkan menjunam kepada -2 darjah Celsius di bandar tersebut dan hal ini terjadi  kali kelima apabila Gurun Sahara diselimuti salji dalam tempoh 42 tahun ini selepas 1979, 2016, 2018 dan tahun lepas.

 

IKLAN

Gurun Sahara meliputi sebahagian besar Afrika Utara dan telah melalui perubahan suhu serta kelembapan sejak beberapa ratus ribu tahun lalu. Walaupun Sahara sangat kering pada siang, ia dijangka menghijau kira-kira 15,000 tahun lagi.

Rasulullah saw pernah bersabda, “Tidak akan tiba hari Kiamat hingga tanah Arab kembali hijau penuh dengan tumbuhan dan sungai-sungai.”

IKLAN

BACA LAGI : Suhu Sangat Rendah Dan Kuasa Elektrik Terpadam, Bandar Di USA Rekod Ribut Salji Paling Tebal Dalam Sejarah

***

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : India Times,  Utusan

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI