Ketegasan pihak berkuasa mengekang kemasukan Pendatang Tanpa Izin (Pati) ke negara ini sejak kebelakangan ini membuatkan ramai salute.

Setelah sekian lama banyak kawasan-kawasan setempat dikuasai oleh rakyat asing yang begitu bebas berniaga tanpa membayar cukai di mana negara mengalami kerugian begitu sahaja kerana setiap wang dihantar kembali ke negara asal pati, namun sejak penularan COVID-19, dapat dilihat pihak berkuasa begitu tegas mengekang kemasukan pati termasuk memperkenalkan Ops Benteng yang berjaya menangkap banyak tali barut di kalangan rakyat Malaysia termasuk anggota badan beruniform.

Biar ada yang kurang jujur namun masih ramai anggota penguat kuasa yang masih amanah dan tidak hairanlah banyak kapal-kapal yang membawa pelarian Rohingya diarah berpatah balik ke laut antarabangsa kerana kita tidak mahu menerima pelarian ini lagi.

Baru-baru ini dikhabarkan pihak berkuasa berjaya memintas satu bot yang dinaiki ratusan pelarian Rohingya tetapi dikhabarkan bot itu sudah hilang.

Ada yang membuat pelbagai spekulasi dan ternyata, kenyataan dari jiran tetangga atas fb Terserompok yang menulis ayat yang seakan mengusik hati kita sebagai rakyat Malaysia yang selama ini dilihat begitu berlembut dengan pati membuatkan kita be like?

IKLAN

Bila Negara Jiran Bagi “Ayat Mengundang” Selamatkan Pelarian Rohingya, Kita Be Like?

Bila Negara Jiran Bagi “Ayat Mengundang” Selamatkan Pelarian Rohingya, Kita Be Like?

Bila Negara Jiran Bagi “Ayat Mengundang” Selamatkan Pelarian Rohingya, Kita Be Like?

Walau ia tidak datang dari kenyataan rasmi negara Indonesia tetapi ayat-ayat mengundang ditulis oleh blog ini membuatkan netizen Malaysia tidak reti duduk diam dan membalasnya dengan penuh padu. Malah lebih dari 4.1 komen dibuat ke atas blok berkenaan.

Jujurnya, jika kita tidak mempunyai jiwa yang besar, masakan lebih dua juta orang pati dapat duduk aman di negara tercintai ini. Kerana kita ada jiwa yang besarlah maka mereka bebas duduk di sini sejak dulu lagi dan menbuat negara ini seperti negara mereka.

IKLAN

Korang bacalah kenyataan ayat mengundang ini. Apa pun diharap kita tidaklah terlalu emosi dan masa yang sama, bersyukur kerana punya negara jiran yang berbesar hati menerima pelarian Rohingya ini. Kata orang, merasa sorang sikit, ya tak?

RONGGEK NAK KE MALAYSIA, TETAPI DISELAMATKAN INDONESIA

Biar indonesia miskin tapi punya hati dan perasaan..

IKLAN

Gak macam orang jiran sebelah sok kaya. Katanya islamnya melayunya kuat. Tapi gak punya hati dan perasaan.

#terbaik INDONESIA punya jiwa besar membantu org kesusahan.di akhirat mendapat surga

Alhamdulillah Kaum Muslimin Rohingya telah diizinkan mendarat di Lancok-Bayu..Demi rasa Kemanusiaan kita wajib membantu muslim #ROHINGYA yang terkatung2 ditengah laut.. hari ini mereka yang butuh pertolongan, siapa tau esok…Semoga kita selalu dalam lindungan Allah SWT..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI