Kadang kita berasa pelik melihat invidivu yang memiliki kelainan fizikal. Ada saja niat nak bertanya atau membuat usikan hingga jadi bahan gaduh.

Namun sebelum membuat ejekan pada sebarangan individu terutama pada anak remaja yang mudah panas hati, sila hadam baik-baik pada orang yang korang ajak gaduh tu terutama kalau dirinya memiliki telinga agak besar begini.

Ini kerana individu begini biasanya adalah seorang fighter dan silap-silap dengan skali tumbukan, korang dah kena Knock Out (KO)

Ramai tanya kenapa telinga fighter kelihatan seperti cacat? Nah ni info untuk dibaca.

IKLAN

Tahukah anda kenapa telinga fighter UFC seperti KHABIB kelihatan tebal atau besar?

Memandangkan harini kita meriah sembang bab kemenangan Khabib, nak share medical knowledge pulak pasal kondisi biasa fighter2 ni.

IKLAN

Kalau korang perasan, most fighter dalam dunia ni akan ada telinga bengkak macam ni. Dalam perubatan kita panggil sebagai CAULIFLOWER EAR atau boxer ear. Kesan akibat blunt trauma direct pada telinga.






IKLAN

Ianya terjadi disebabkan pendarahan (hematoma) dibawah kulit. Kalau telinga dibahagian perichondrium atau ruangan connective tissue untuk bahagian cartilage.

Ianya biasa bersifat kekal, irreversible. Tapi kalau diubati awal dengan drainange darah dan antibiotik boleh elakkan ianya menjadi bentuk kecacatan kekal.
Most dari dorang pun taknak ubah balik kecacatan ni sebab ini adalah trademark seorang fighter!

So kalau tengok orang ada telinga macam ni jangan hairan, 99% dari mereka pasti adalah boxer, fighter, wrestler, orang rugby atau seangkatan dengannya. Sumber : Dakwah Channel