Ramai perempuan yang ‘gila’ nak dapatkan punggung yang mantap dan cantik. Jadi, workout yang paling sesuai korang buat adalah dengan melakukan squat.

Berikut merupakan 20 jenis squats yang korang boleh buat di rumah atau gimnasium menurut personal trainer, Jordan Yeoh.

1. Basic

Rasanya ramai yang dah tahu nak buat squat jenis basic ni kan?

2. Prisoner

Kedua-dua belah tangan diletakkan pada belakang kepala, kemudian lakukan squat seperti biasa.

3. Sumo

Besarkan sedikit bukaan kaki ketika melakukan squat

4. Narrow

Rapatkan kedudukan kaki dan tangan didepa kan ke hadapan

5. Deep

Jatuhkan punggung hingga ke paras paling bawah dan bangun seperti melakukan squat basic

6. Side to side

Posisi squat ke kanan dan kiri

IKLAN

7. One sided

Bukaan kaki ke kiri dan kanan semasa melakukan squat

8. In and out

Ketika melakukan squat, lompat sambil kaki terbuka dan rapatkan kaki semula

9. Staggered

Lakukan lompatan squat ke kiri dan kanan

10. Front and back

Lompat ke hadapan dan ke belakang

11. Jump

IKLAN

Lakukan squat sambil melompat

12. Clapping

Lompat dan temukan tapak kaki kiri dan kanan semasa melompat

13. Tuck jump

Lompat sambil kedua-dua belah kaki diangkat ke atas

14. Knee hop

Daripada posisi melutut, lompat ke atas

15. Knee hop tuck jump

IKLAN

Posisi melutut dan seterusnya lompat seperti melakukan tuck jump

16. Split

Posisi kaki seperti melakukan senaman lunges

17. Split tap

Sama seperti split, cuma perlu temukan tapak kaki korang di antara satu sama lain semasa melompat

18. Air split

Melompat seperti split tetapi lebih tinggi

19. Pistol

Lakukan squat dengan kedudukan kaki melunjur ke hadapan, kemudian tukar pula sebelah lagi kaki

20. Knee hop pistol

Sama seperti posisi pistol, cuma korang perlu melutut terlebih dahulu sebelum lompat

Fuhh rasanya daripada 20 jenis squat ni, nak buat lebih daripada 5 pun tak mampu kot. Hiks! Tapi selagi korang berusaha dan tak putus asa, tentu saja boleh! Kalau nak lebih jelas, korang boleh rujuk pada video di bawah. Selamat mencuba gaiss..

20 variations of Squat

Posted by Jordan Yeoh on Wednesday, 7 November 2018