Berlegar di kalangan rakyat, mereka lebih rela disaman oleh pihak polis berbanding JPJ. Ini kerana diskaun kompaun masih boleh didapati jika disaman oleh pihak polis namun kita perlu membayar jumlah penuh sebanyak RM300 jika disaman oleh pihak JPJ.

Kalau selama ini korang rasa gerun kalau tak bayar saman dikeluarkan oleh JPJ, ada berita baik mulai 1 Ogos hingga 31 Ogos 2020 sempena bulan kemerdekaan kerana JPJ akan memberikan diskaun sebanyak 70 peratus ke atas setiap saman yang sudah dimasuk ke dalam sistem.

JPJ Beri  Diskaun Saman 70 Peratus Mulai 1 Ogos Ini, Dah Kena Black List  Pun Dapat Jumlah Sama

IKLAN

Menurut Menteri Pengangkutan Malaysia, Datuk Seri IR Dr Sri Wee Ka Siong memberikan tawaran pengurangan bayaran saman kepada semua saman boleh kompaun yang dikeluarkan oleh JPJ dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

“Diskaun saman ini diberikan sempena bulan kemerdekaan itu adalah bagi saman yang dikeluarkan atas kesalahan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Akta 334), Akta Pengangkutan Awam Darat (Akta 715) serta Kaedah-kaedah dan Perintah-perintah dibawahnya, termasuk kes yang masih dalam tindakan senarai hitam.

IKLAN

"Sebanyak 70 peratus pengurangan ditawarkan berdasarkan kepada kadar kompaun semasa yang terdapat dalam sistem JPJ dan yang telah ditetapkan bagi kes-kes di bawah akta yang tersebut," katanya dalam satu kenyataan dua hari lalu.

JPJ Beri  Diskaun Saman 70 Peratus Mulai 1 Ogos Ini, Dah Kena Black List  Pun Dapat Jumlah Sama

JPJ Beri  Diskaun Saman 70 Peratus Mulai 1 Ogos Ini, Dah Kena Black List  Pun Dapat Jumlah Sama

IKLAN

Ka Siong berkata, pengurangan saman itu dilaksanakan di semua pejabat JPJ negeri, cawangan dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) serta saluran pembayaran lain JPJ seperti portal mySIKAP JPJ, kiosk JPJ dan JPJ Mobile.

Katanya, bagi kesalahan yang telah disenarai hitam, orang ramai dikehendaki hadir ke pejabat JPJ cawangan atau negeri bagi proses dokumentasi sebelum urusan pembayaran dilakukan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI