Jom Pit Stop di 5 Stesen MRT Ini Sempena Hari Kemerdekaan Ke 60

264
Stesen MRT Merdeka. Foto: Sinar Harian

Walaupun kebanyakan daripada kita masih belum melepasi usia suku abad, tetapi masih ramai di kalangan remaja yang boleh menghargai sejarah kemerdekaan Malaysia.

Kudos!

Namun, apabila penulis bertanyakan kepada mereka apa perancangan mereka untuk menyambut ulang tahun kemerdekaan ke 60 esok, ramai yang sekadar menjawab, “Aku nak tidur je lah dekat rumah, penat!” atau lebih teruk, “Alah, itulah gunanya siaran langsung di televisyen. Duduk rumah, tengok TV.”

Tsk, tsk. Janganlah macam tu. Tak semestinya korang perlu berhimpun di Dataran Merdeka esok. Ada banyak lagi cara untuk korang menyambut Hari Kemerdekaan. Contohnya seperti mencuba sistem perkhidmatan awam baru, Mass Rapid Transit atau MRT yang baru beroperasi sejak awal bulan lalu.

Tapi, apa destinasi yang best untuk korang tuju?

Stesen MRT Merdeka

Terletak berdekatan dengan Stadium Merdeka, ia merupakan port terbaik untuk korang mengimbas kembali sejarah kemerdekaan negara. Disebabkan ia cukup bersejarah, rekaan untuk stesen MRT Merdeka ini juga disiapkan khas bersempena peristiwa 31 Ogos 1957.

Selain daripada kalimah rukun negara yang disusun pada dinding stesen MRT Merdeka, terdapat juga rekaan ‘recess and relief’ yang membentuk Jalur Gemilang. Seriously, this is so Instagram worthy!

Stesen MRT Merdeka.
Stesen MRT Merdeka

 

Berdekatan dengan stesen MRT Merdeka adalah bangunan-bangunan publik seperti Masjid Al-Bukhary, YMCA, bangunan Persatuan Bola Keranjang Malaysia dan sudah tentu, stadium Merdeka.

Psst, selepas ini tak perlulah lagi korang berebut tempat parkir kereta jika ingin menonton konsert live di sini. Hehe..

Stesen MRT Muzium Negara

Stesen MRT Muzium Negara.
Stesen MRT Muzium Negara.

Siapa lagi dah pernah merentasi jalan raya ke stesen MRT Muzium Negara ni? Korang sebenarnya boleh berjalan kaki di laluan bawah tanah dari KL Sentral ke sini.

Bukan selalu kita menyambut Hari Kemerdekaan. Jadi tak salah untuk kita meluangkan masa dan melawat Muzium Negara esok. Sekarang ini, Muzium Negara sedang menganjurkan Pameran Kuala Lumpur 2017 sempena Sukan SEA 2017. Dapatlah korang sedikit sebanyak mempelajari sejarah sukan dan atlet terkemuka Malaysia satu masa dulu.

Stesen MRT Mutiara Damansara

Stesen MRT Mutiara Damansara.

Memang dekat sangat stesen MRT ini dengan bangunan Curve dan IKEA yang terletak bersebelahan. Tapi kalau korang teringin untuk ke Sunway Giza atau The Strand Kota Damansara, banyak saja kenderaan teksi, Grab, Uber dan bas Rapid KL yang boleh korang naiki.

Istimewanya di sini, sempena kehangatan Sukan Sea Kuala Lumpur 2017 ini, stesen MRT Mutiara Damansara membuat gimik trek larian di hadapan pintu masuk tren. Ramai jugalah yang sudah memuat naik video parodi atlet lari pecut di sini.

Stesen MRT Mutiara Damansara.
Stesen MRT Mutiara Damansara.

Korang bila nak buat? Jom buat video slow-mo esok sempena Hari Kemerdekaan!

Stesen MRT Cochrane

Stesen MRT Cochrane.

Rekaan di bahagian atas stesen ini kelihatan seperti struktur muzium Louvre di Paris.

Stesen MRT Cochrane mengambil nama sempena Jalan Cochrane. Jalan bersejarah ini pula mengdaptasi nama bekas Ketua Setiausaha Negeri-Negeri Melayu Bersekutu iaitu Charles Walter Hamilton Cochrane.

Dari stesen ini, korang boleh berjalan kaki kurang 10 minit saja untuk menuju ke MyTown Shopping Mall dan IKEA Cheras. Tak perlulah lagi untuk berebut parking di IKEA esok. Gerenti ramai orang!

Fun facts! Korang tau tak, walaupun ramai orang yang menyebut nama stesen ini sebagai ‘ko-kren’, sebutannya yang betul ialah ‘koc-ren’

Stesen MRT Semantan

Walaupun stesen MRT ini tidaklah sepopular 4 stesen MRT di atas, namun ia adalah stesen yang wajib korang tahu kewujudannya jika korang ingin ke Publika, Mont Kiara.

Stesen MRT Semantan

Haaa, baru nak ambil tahu kan. Daripada stesen MRT Semantan ini, korang boleh menaiki bas Rapid KL T821 menuju ke Publika atau Mahkhamah Tinggi Kuala Lumpur.

Selain daripada itu, korang juga boleh menuju ke Bandar Utama dari stesen ini dengan menaiki bas Rapid KL 800.

Stesen MRT Semantan.

So guys, what else are you waiting for? Jangan bazirkan cuti Hari Kemerdekaan korang dengan tidur saja di rumah dari pagi hingga ke petang. Ambil peluang menaiki sendiri perkhidmatan MRT  untuk ke destinasi yang disebut di atas.

Pada kesempatan ini, REMAJA juga nak mengucapkan Selamat Hari Merdeka kepada korang semua! Semoga setelah 60 tahun kita merdeka daripada penjajahan kuasa asing, minda dan mentaliti kita juga merdeka daripada sebarang pengaruh negatif yang mencemarkan diri, negara dan bangsa.

CER KOMEN SIKIT