“Apalah gunanya kehidupan dalam kesibukan ibu negara sekiranya hati tidak tenteram dan kehidupan tidak bahagia?”

Korang mesti pernah dengar seseorang melontarkan pendapat sedemikian. Ramai remaja menyimpan hasrat untuk berpindah ke Kuala Lumpur dengan harapan bagi mengubah kehidupan mereka.

Namun benarkah kehidupan di ibu negara itu benar-benar lebih membahagiakan?

Well, menurut kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Malaysia (PLANMalaysia) baru-baru ini, ia melaporkan bahawa negeri Perlis, Negeri Sembilan dan Melaka merupakan bandar paling bahagia di Malaysia untuk tahun 2021. Ini bermakna bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Shah Alam, Johor Bahru, Georgetown dan lain-lain ibu negara tercicir daripada senarai tersebut.

3 Negeri Diiktiraf Bandar Paling ‘Bahagia’, KL Tercicir
Perlis. Sumber Foto Hiasan : Instagram @amirulhakimnordin

Kongsi PlanMalaysia, ketiga-tiga negeri tersebut mencatatkan skor melebihi 80 peratus bagi bahagian ‘Bahagia’ dalam Kajian Indeks Kebahagiaan 2021.

Malah, pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi ketiga-tiga negeri itu juga merekodkan skor ‘Bahagia’ penuh bagi semua kawasan yang dinilaikan.

IKLAN

Untuk pengetahuan, kajian itu dilakukan bersempena Sambutan Hari Kebahagiaan Sedunia 2022 pada 22 Mac lepas di mana 14 soalan telah diajukan kepada orang rqmai.

Antara soalan yang ditanya termasuklah tahap tekanan kehidupan dialami individu serta kadar kepuasan hati dengan kesihatan, kebahagiaan ketika bersama keluarga dan saudara-mara selain tahap keseronokan ketika berada di tempat bekerja.

Kaji selidik mengenai faktor kebahagian penduduk di sesebuah tempat ini bukanlah perkara baharu di peringkat antarabangsa. Mungkin korang pernah terbaca atau terdengar mengenai senarai ‘Negara Dengan Penduduk Paling Bahagia’ sebelum ini.

Di peringkat antarabangsa, difahamkan terdapat lima faktor penentu yang dinilai.

IKLAN

Antaranya terdiri daripada faktor masa yang diambil untuk bergerak ke tempat kerja pada setiap hari, kemudahan awam yang ditawarkan, cuaca (kawasan sejuk dikatakan mempunyai penduduk yang kurang bahagia), tahap populasi penduduk berpendidikan tinggi dan sama ada kawasan tersebut masih mengekal kehijauan alam semula jadi.

*

Jadi, adakah korang bersetuju dengan pemilihan Perlis, Negeri Sembilan dan Melaka sebagai kawasan dengan penduduk paling bahagia?

IKLAN

Sumber : PLANMalaysia

Foto Utama : Instagram @fadilasajai

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.