Walaupun tahun 2020 merupakan tahun yang mencabar untuk kita semua, platform penstriman Netflix mahu penontonnya untuk meraikan akhir tahun ini dengan sebuah filem yang akan mengiburkan kita semua.

The Prom merupakan filem yang diinspirasikan daripada sebuah teater di pentas Broadway sekitar tahun 2018-2019. Ia menceritakan mengenai 4 orang pelakon teater dalam dunia hiburan.

Jika Pernah ‘Addicted’ Dengan GLEE, Korang Akan Sukakan Filem Terbaru ‘The Prom’ Ini

Dee Dee Allen (Meryl Streep) merupakan seorang penghibur diva yang terkenal satu masa dahulu. Barry Glickman (James Corden) pula merupakan pembantu setia Dee Dee dan seorang pelakon yang semakin berusia namun masih ingin mencipta nama sebagai pelakon yang serius.

Trent Oliver (Andrew Rannells) cuba untuk menjauhkan diri daripada dibayangi identiti silamnya sebagai pelawak. Manakala Angie Dickinson (Nicole Kidman) pula merupakan pelakon yang masih menantikan peluang untuk menjadi pelakon utama dalam produksi Chicago.

Ya, keempat-empat watak ini ‘desperate’ untuk menjadi spotlight dalam dunia persembahan pentas.

Jika Pernah ‘Addicted’ Dengan GLEE, Korang Akan Sukakan Filem Terbaru ‘The Prom’ Ini

Pada masa yang sama, berita hangat mengenai seorang remaja perempuan (Alyssa) yang membawa pasangan homoseksualnya (Emma) ke acara prom di sekolah mereka di Indiana telah tercetus dalam laporan media sana.

Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah yang dihadiri Alyssa dan Emma dengan pantas membatalkan acara prom sekolah mereka setelah mendapat tahu mengenai pasangan homoseksual itu.

IKLAN

Jika Pernah ‘Addicted’ Dengan GLEE, Korang Akan Sukakan Filem Terbaru ‘The Prom’ Ini

Lantas, Dee Dee, Barry, Angie dan Trent ingin menggunakan peluang berita hangat ini dan bertindak sebagai ‘aktivis’ kemanusiaan bagi membantu Alyssa dan Emma – walaupun mereka berempat sebenarnya hanya inginkan spotlight dalam laporan media demi dikenali ramai.

*

Pada permukaannya, The Prom mungkin kelihatan dan kedengaran seperti sebuah filem laidback untuk kita tonton. It helps that the dance numbers and songs are a big part of this movie.

Namun di sebalik semua elemen glamor itu, The Prom membawa maksud yang lebih mendalam kepada penonton remaja yang bergelut dengan identiti masing-masing.

Penulis berkesempatan untuk menemubual pelakon yang membawakan watak Alyssa iaitu Ariana DeBose.

Menurut Ariana, The Prom mencerminkan kebanyakan remaja di luar sana yang sukar berhadapan dengan ibu bapa masing-masing (lakonan Kerry Washington) berkenaan kehendak hidup mereka.

IKLAN

Jika Pernah ‘Addicted’ Dengan GLEE, Korang Akan Sukakan Filem Terbaru ‘The Prom’ IniPenulis enggan terlalu menfokuskan kepada soal orientasi seksual semata-mata, seperti yang ditunjukkan oleh watak Alyssa.

Sebaliknya, kami ingin fokuskan kepada emosi golongan remaja yang umumnya berada di persimpangan usia yang memerlukan mereka membuat keputusan penting dalam hidup sebelum bergerak ke alam dewasa. Contohnya, kita perlu membuat keputusan mengenai jurusan pengajian yang ingin diambil, mengenai perhubungan dengan teman istimewa, dengan imej yang kita tampilkan dan pelbagai lagi isu lain.

Apabila ibu bapa bertindak garang dan tidak bersetuju dengan keputusan yang dilakukan oleh anak remaja mereka sendiri, bermulalah konflik dalam keluarga serta diri remaja itu sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ariana DeBose (@arianadebose)

Kata Ariana kepada penulis, “Kita tidak selalu dapat menyaksikan pasangan ibu-anak daripada keluarga berkulit gelap melalui proses yang sukar ini di dalam mana-mana filem.

“Walaupun Alyssa cuba menyakinkan diri untuk bersikap jujur dengan identiti dirinya kepada ibu sendiri, pada masa yang sama dia enggan mengecewakan ibunya dan masih berharap agar hubungan mereka kekal.

IKLAN

“Alyssa faham ia bukan sesuatu yang mudah untuk diterima oleh ibunya. Oleh sebab itu, dia memberikan masa untuk Mrs. Greene untuk menghadamnya.

“Semasa melakonkan watak Alyssa, saya ingin memastikan penonton betul-betul dapat merasakan emosi seorang remaja yang terperangkap itu. Jika penonton dapat melihat sisi diri mereka dapat watak saya, itu sudah memadai untuk saya.

Jika Pernah ‘Addicted’ Dengan GLEE, Korang Akan Sukakan Filem Terbaru ‘The Prom’ Ini

“Saya dan Jo Ellen Pellman (yang membawakan watak Emma, iaitu teman istimewa Alyssa yang dibawanya ke acara prom) mudah untuk mendapatkan chemistry bagi memastikan watak kami jujur di hadapan kamera,” jelas Ariana.

Penulis tidak menidakkan persamaan mood dan genre The Prom dengan drama bersiri muzikal popular, GLEE. Mana tidaknya, kedua-dua projek ini diarahkan oleh orang yang sama iaitu Ryan Murphy! Penulis pasti lagu-lagu yang dimuatkan dalam filem The Prom ini akan pantas menjadi hit di kalangan pendengar playlist di Spotify.

Jika korang seperti kami yang menggemari setiap musim GLEE, korang akan menggemari The Prom hanya kerana perjalanan hidup karakternya mudah untuk kita fahami. Ada babak sedih, babak gembira, babak pentingkan diri sendiri, babak merasa ketakutan, babak meraka dicintai.

Kesemua itu adalah momen yang berlaku dalam dunia realiti seorang remaja dan itu adalah kekuatan arahan Ryan Murphy.

The Prom kini boleh ditonton di NETFLIX MY.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI