Wabak pandemik COVID-19 terus mencatatkan jumlah pesakit meningkat dari hari ke hari. Setakat semalam, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan seramai 1,209,636 kes sudah dicatatkan di seluruh dunia. Dari jumlah itu 60.88 peratus datang dari negara Amerika Syarikat, Sepanol, Itali, Jerman dan Perancis.

Jika dilihat Amerika Syarikat menduduki carta teratas sebanyak 609, 516 kes positif COVID-19 dengan jumlah kematian 26,057 pesakit, diikuti Sepanyol 170,060 kes dan bilangan kematian sebanyak 18,255 kes setakat semalam.

Jepun Isytihar Darurat Seluruh Negara Walaupun Kematian Hanya 146 Orang

 

IKLAN
Jepun Isytihar Darurat Seluruh Negara Walaupun Kematian Hanya 146 Orang
WHO mengeluarkan kenyataaan mengenai jangkitan Corona virus mengikut negara iaitu hampir dua juta rakyat dijangkiti dengan 126,813 orang mati

Dalam pada itu, Jepun mengambil langkah berani mengisytiharkan darurat di seluruh negara bagi mengekal penularan wabak COVID-19 sekali pun hanya mencatat 8,100 kes positif dan 146 kematian demi memastikan rakyatnya terselamat dari jangkitan.

Menurut laporan BERNAMA, Perdana Menteri Shinzo Abe memutuskan untuk mengisytiharkan darurat di seluruh Jepun dalam usaha untuk mengekang penularan wabak Covid-19, lapor agensi berita Xinhua.

IKLAN

Pada 7 April, Jepun mengisytiharkan darurat di tujuh daripada 47 wilayah di negara itu termasuk Tokyo, Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo dan Fukuoka.

IKLAN

Pengisytiharan itu membolehkan dan memberi kuasa kepada gabenor wilayah berkenaan untuk mengambil langkah pencegahan lebih berkesan untuk mengekang penularan virus. Bagaimanapun, gabenor di wilayah lain mahu darurat diperluaskan apabila virus itu sudah merebak ke kawasan lain.

Ada beberapa wilayah mengambil pendekatan sendiri dengan mengeluarkan perintah darurat lebih awal.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI