Jika memicit jerawat terutama di bahagian Dangerous Triangle atau segitiga bahaya, kita mendedahkan diri kepada bahaya yang boleh mengancam nyawa sendiri. Begitu juga mencabut bulu di bahagian tubuh badan mungkin perkara biasa bagi korang tapi bukan bulu di hidung ya!

ARTIKEL BERKAITAN : Bahaya Picit Jerawat Di Spot Tiga Segi Ini! Ia Dangerous Triangle Yang Boleh Ancam Nyawa

Jangan Cabut Bulu Hidung! Terdedah Jangkitan Otak Dan Boleh Ancam Nyawa
Foto Via Heathline

Public Health Malaysia (PHM) kongsikan punca kenapa kedua-dua tabiat yang biasa kita lakukan ini dianggap berbahaya.

Doktor-doktor pakar penyakit berjangkit di Universiti Johns Hopkins telah menyeru untuk orang ramai mengelakkan memicit jerawat atau menarik bulu hidung terutamanya di kawasan segi tiga “kematian” di muka.

Kawasan segi tiga ini adalah berkait dengan infeksi bakteria yang dikatakan boleh menyebabkan jangkitan di sekitar otak dan juga boleh menyebabkan strok.
Walau bagaimanapun, ianya sangat jarang berlaku disebabkan antibiotik dan sukar untuk bakteria merebak secara melawan arus di dalam salur darah.

Jangan Cabut Bulu Hidung! Terdedah Jangkitan Otak Dan Boleh Ancam Nyawa

IKLAN

Namun, ianya boleh berlaku jika kuman tersebut sudah menjadi kuat dan antibiotik tidak lagi boleh melawan kuman tersebut atau jangkitan kulit yang sangat teruk. Jadi, adalah penting untuk kita mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan kulit kita terdedah kepada kuman akibat daripada aktiviti-aktiviti yang disebutkan di atas.

Tambahan pula, bakteria semakin bijak dalam rintangan antibiotik. Ingat, kita sudah lama tidak menjumpai antibiotik kelas baharu. Kali terakhir kelas antibiotik yang dijumpai adalah pada tahun 1987 iaitu lipopeptides.

Sehingga kini, kita hanya membangunkan antibiotik sedia ada untuk menjadi lebih baik. Semakin lama semakin sukar untuk merawat kuman bakteria.

Jangan Cabut Bulu Hidung! Terdedah Jangkitan Otak Dan Boleh Ancam Nyawa

IKLAN

Segitiga bahaya di bahagian muka

Segitiga ini bermula daripada pangkal hidung dan ia membawa kepada hujung bahagian mulut. Kesemua kawasan ini akan membawa darah terus ke satu kawasan yang dinamakan sebagai Cavernous Sinus.

Kawasan segitiga yang berbahaya

Cavernous Sinus ini pula akan membawa darah terus ke bahagian otak. Jika terdapat jangkitan dibahagian Segitiga yang dikatakan ini, maka jangkitan tersebut boleh masuk ke dalam ruangan ini dan mendatangkan beberapa kesan.

IKLAN

Kawasan Cavernous adalah kawasan yang berwarna biru (rujukan: EBM Consult)

Jadi elakkan memicit jerawat atau mencabut bulu hidung. Mungkin kalau bulu dibahagian tersebut menganggu imej korang, boleh je gunakan kaedah ‘trim’ menggunakan gunting khas sebagai langkah untuk merapikannya.

Sumber: DailyStarUK

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=t8CUdP77dPE&feature=youtu.be

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI