Apakah maksud “ikon”?

“Ikon” ialah gambar, lukisan, imej,atau gambaran. Selain itu, “ikon” ialah lukisan atau gambar yang dianggap sebagai keramat atau orang yang mulia.

Apakah pula maksud “remaja”?
“Remaja” pula ialah mereka yang mulai dewasa, sudah akil baligh atau sudah cukup umur untuk berkahwin.

Jika perkataan “ikon” dan “remaja” digabungkan, rangkai kata yang terbentuk ialah “frasa” iaitu “ikon remaja”atau “remaja ikon”.

Apakah maksud “ikon remaja” dan “remaja ikon” tersebut?

Untuk mengetahui maksud kedua-dua frasa tersebut, kta perlu mengetahui binaan frasa. Frasa terdiri daripada binaan inti + penerang. Sebagai contohnya:

IKLAN

“Ikon remaja” ialah frasa nama yang terdiri daripada ikon sebagai inti, manakala remaja sebagai penerang. Oleh sebab “ikon remaja” ialah frasa, maka frasa ini dapat diperluas menjadi ikon kepada remaja atau ikon yang perlu dijadikan contoh kepada remaja. Dalam konteks ini, makna “ikon” ialah seseorang yang dianggap terbaik dan dapat dijadikan contoh kepada remaja. Lihat ayat contoh yang di bawah ini:

1. Penyanyi muda itu layak menjadi ikon remaja kerana personalitinya yang baik sesuai menjadi suri teladan kepada remaja.

Remaja ikon pula ialah frasa nama yang terdiri daripada remaja sebagai inti, manakala ikon sebagai penerang. Oleh sebab remaja ikon ialah frasa, maka frasa ini dapat diperluas menjadi remaja sebagai ikonatau remaja yang dapat dijadikan sebagai ikon atau contoh kepada remaja yang lain. Lihat ayat contoh yang di bawah ini:

IKLAN

2. Kami akan memberikan Anugerah Remaja Ikon kepada beliau kerana beliau merupakan remaja yang berjaya dalam bidang perniagaan dan dapat dijadikan contoh kepada remaja yang lain.

Sama juga halnya denga frasa “ikon guru” atau “guru ikon”.

Ikon guru ialah frasa nama yang terdiri daripada ikon sebagai inti, manakala guru sebagai penerang. Oleh sebab ikon guru ialah frasa, maka frasa ini dapat diperluas menjadi ikon kepada guru atau ikon yang perlu dijadikan contoh kepada guru. Dalam konteks ini, makna ikon ialah seseorang yang dianggap terbaik dan dapat dijadikan contoh kepada guru. Lihat ayat contoh yang di bawah ini:

IKLAN

3. Guru berpengalaman itu sering dijadikan sebagai ikon guru kerana kesungguhan dan kegigihannya mendidik murid dengan menggunakan pelbagai inovasi sering menjadi contoh kepada guru yang lain.

Guru ikon pula ialah frasa nama yang terdiri daripada guru sebagai inti, manakala ikon sebagai penerang. Oleh sebab guru ikon ialah frasa, maka frasa ini dapat diperluas menjadi guru sebagai ikon atau guru yang dapat dijadikan sebagai ikon atau contoh kepada guru yang lain. Lihat ayat contoh yang di bawah ini:

4. Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia perlu mewujudkan Anugerah Guru Ikon untuk diangerahkan kepada guru yang dapat dijadikan sebagai ikon atau contoh kepada guru yang lain.

Sebagai kesimpulannya, frasa ikon remaja dan remaja ikon serta ikon guru dan guru ikon merupakan frasa yang betul tetapi membawa makna yang berbeza.

Penyiaran artikel ini merupakan kerjasama Majalah Remaja bersama Dewan Bahasa Dan Pustaka. Artikel ini ditulis oleh ENCIK GHALIB BIN YUNUS

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI