Setelah pandemik COVID-19 menyerang dunia pada akhir tahun 2019, ia merupakan satu ujian yang begitu getir buat seluruh masyarakat. Bukan hanya memberi impak dan kesan pada kehidupan harian malah ia juga menggugat ekonomi dunia.

Jabatan Perangkaan Dedah Rata-Rata Siswazah Terima Gaji Minimum Pada Tahun 2020

Situasi pandemik yang melanda dunia sekarang bukan hanya memberi impak kepada pekerja yang bakal atau pun telah kehilangan kerja, malah ia juga turut menjejaskan peluang pekerjaan kepada para graduan.

Malah, menurut laporan The Malaysian Insight, Jabatan Perangkaan mendedahkan bahawa rata-rata siswazah yang memasuki dunia pekerjaan tahun lalu menerima anggaran gaji bulanan antara RM1,001 hingga RM1,500 berbanding purata RM2,001 hingga RM2,500 yang direkodkan pada tahun 2019. Lebih kurang 50% pengurangan gaji dari tahun sebelumnya.

IKLAN

Bukan itu sahaja, menurut ketua Perangkawan Malaysia, Dr Mohd Uzir Mahidin, jumlah siswazah yang memasuki alam pekerjaan tahun lalu juga turut merosot, begitu juga kadar penyertaan tenaga buruh dalam kalangan lepasan graduan.

Jabatan Perangkaan Dedah Rata-Rata Siswazah Terima Gaji Minimum Pada Tahun 2020

IKLAN

Kebanyakan siswazah memperoleh gaji hanya paras gaji minimum yang ditetapkan, RM1,200 pada tahun 2020. Jumlah tersebut adalah sama dengan gred gaji untuk lepasan diploma yang turut memperoleh antara RM1,001 hingga RM1,500.

IKLAN

Manakala, bagi lulusan PhD dan sarjana di sini dilaporkan memperoleh pendapatan bulanan antara RM5,0001 hingga RM10,000.

Hal ini mungkin mendatangkan kerisauan kepada individu dan graduan yang terkesan, namun ia bukanlah satu penamat untuk kehidupan kerana korang masih boleh memulakan perniagaan melalui tiga cara iaitu offline, online dan mengguna pakai sistem sedia ada seperti affiliate, dropship dan menjadi ejen produk.

InsyaAllah. Sama-sama kita doakan agar indvidu yang terjejas akibat wabak pandemik ini dimurahkan rezeki.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI