Nampaknya ada “usaha” lain dibuat oleh penjajah Isreal untuk membuktikan kepada dunia bahawa mereka bangsa yang tidak terlalu kejam terhadap Palestin. Sudahlah Perdana Menterinya mengumumkan mahu membina lebih banyak rumah di tanah Palestin dan terkini mereka mengeksploitasi bantuan sejuta topeng muka untuk rakyat Palestin.

Baca catatan Nadir AlNuri yang meluahkan perasaanny terhadap eksploitasi bantuan Malaysia ini di mana mereka yang mengagihkannya seolah-olah kita mengiktiraf keberadaan mereka sedangkan sejak dulu lagi Malaysia tak pernah mengiktiraf Israel.

EKSPLOITASI PENJAJAH ZIONIS TERHADAP BANTUAN COVID-19 MALAYSIA

Saya sangat terkejut dan marah apabila kawan-kawan menghantar gambar ini dan meminta saya mengulasnya.

Saya antara yang berkongsi berita gembira penyampaian bantuan COVID-19 oleh kerajaan Malaysia kepada Palestin pada 12 Mei lepas dengan penerbangan khas Air Asia ke Jordan dan melalui respon ribuan pembaca, ternyata rakyat Malaysia turut merasai rasa bangga yang sama.

IKLAN

Bayangkan perasaan terkejut dan marah yang kita rasai apabila beberapa hari selepasnya, wajah tentera penjajah Israeli Defense Forces (IDF) melalui badan koordinasi mereka Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) pula yang berbesar hati mempamerkan usaha mereka menyampaikan bantuan Malaysia ini di kedua-dua laman facebook IDF dan COGAT!

Lebih daripada itu, IDF dalam pos tersebut menyatakan bagaimana bantuan sejuta topeng muka dari kerajaan Malaysia ini dipindahkan melalui Allenby Crossing dengan koordinasi COGAT dan Pentadbiran Sivil, seolah-olah Malaysia mengiktiraf kewujudan Israel dan struktur kerajaannya.

Israel Eksploitasi Bantuan COVID-19 Malaysia Kepada Palestin

Israel Eksploitasi Bantuan COVID-19 Malaysia Kepada Palestin

IKLAN

Dan memang itu pun tujuan IDF – untuk menormalisasikan hubungan di antara negara haram mereka dengan negara-negara yang lain.

Isunya, kenapa kita ‘membantu’ menjayakan usaha normalisasi mereka?

Saya melihat bahawa timbulnya dua persoalan utama – adakah kerajaan Palestin di peringkat pusat yang dipimpin Palestinian Authority (PA) tidak mempunyai keupayaan untuk mengagihkan sendiri bantuan tersebut yang disumbangkan oleh negara-negara Islam untuk saudara-saudara Islam mereka?

IKLAN

Ya, kita faham bahawa mereka mempunya hubungan yang intim dengan penjajah dan sehingga kini masih berkoordinasi dengan mereka dari pelbagai sudut termasuk keselamatan, justeru timbul persoalan kedua – adakah kerajaan Malaysia tidak mendapat jaminan daripada kerajaan Palestin supaya insiden yang mencabar maruah dan kedaulatan negara seperti ini tidak berlaku sebelum bantuan disampaikan? Atau ia berlaku di ‘luar jangkaan’?

Kalau kerajaan Palestin terlalu lemah sehingga terpaksa menjadi pak turut musuh, cari jalan lain supaya bantuan kerajaan, bantuan kita, bantuan Malaysia tidak diuruskan oleh musuh yang menjadi punca asal masalah, dan pastikan bahawa ia benar-benar sampai kepada sasaran rakyat Palestin yang memerlukan!

Kongsikan, tanda kita protes usaha normalisasi musuh Zionis bersama negara kita yang tercinta!

Link asal di laman IDF :
https://www.facebook.com/125249070831305/posts/3158269037529278/
Link asal di laman COGAT :
https://www.facebook.com/724192144343139/posts/2870273379734994/
t.me/nadiralnuri

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI