Semua rakyat Malaysia tahu bahawa tahun 2020 adalah tahun yang amat penting untuk kita semua. Ia bermula dengan visi yang dilontarkan oleh mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir yang ingin menyaksikan Malaysia berdiri sama gah, kuat dari semua aspek dan maju.

Maka, tak hairanlah apabila Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia memilih tahun 2020 untuk dijadikan Tahun Melawat Malaysia. Walaupun kita masih di tahun 2018, masa dua tahun akan diambil untuk mempromosikan 2020. Bagus kan?

Jadi, apa yang netizen tak puas hati? Well, the logo.

Ia menampilkan menara berkembar Petronas, orang utan, monyet, penyu dan pokok pisang (atau pokok pinang) dan kesemuanya diletakkan dalam latar belakang sekeping setem.

Logo Tahun Melawat Malaysia ini mula diperkatakan sejak semalam di laman Twitter kerana ramai yang terkejut, sedih dan tak menyangka rekaan tersebut yang terpilih.

Bukan saja ia tidak menunjukkan tema ‘fast forward’ ke tahun 2020, ramai bingung mengenai berapa banyak kos yang diletakkan oleh Kementerian untuk mencipta logo tersebut.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz dalam kenyataan beliau berkata walaupun ramai netizen yang mengkritik hebat rekaan logo tersebut, ia akan masih digunakan untuk tujuan promosi sehingga tahun 2020.

IKLAN

“Kritikan ini biasa. Saya lancarkan ia di Chiang Mai (Thailand) dan di Chiang Mai semua puji. Sememangnya logo ini untuk pelancong asing,” kata beliau kepada wakil media.

“Kami tak memanggil firma rekaan luar. Ia dihasilkan oleh staf yang kita ada. Saya lebih percayakan staf saya daripada pereka luar. Logo ini percuma kerana ia dilakukan oleh pereka grafik kami sendiri.

“Di Chiang Mai, kita dapat sambutan baik kerana mereka tidak pernah tengok (logo tersebut). Lainlah orang Malaysia, sudah biasa tengok. Saya tiada niat untuk tukar.”

Hhm, okay. Here is the deal.

IKLAN
Logo Tahun Melawat Kuala Lumpur 2016.

 

Ini bukanlah kali pertama isu logo untuk tujuan promosi pelancongan diperdebatkan oleh netizen. Jika korang masih ingat pada tahun 2016, sempena tahun melawat Kuala Lumpur, satu lagi logo yang kurang menarik telah dipilih oleh Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan.

Ia dikatakan terlalu ringkas, tidak menonjolkan semangat slogan “Exciting, Surprising & Enticing” (Menerujakan, Mengejutkan & Menarik Perhatian) yang dicanang. Imej latar belakang dan jenis font yang dipilih antara sebab ia dikritik.

Dengan kejadian dua kali berturut-turut seperti ini, tak hairanlah apabila netizen terutamanya di Twitter tak berpuas hati dan memuat naik beberapa logo dan poster untuk Tahun Melawat Malaysia 2020. Walaupun direka dalam masa kurang sejam, we kind of digging it.

Logo rekaan Muhammad Hidayatullah yang memakan masa 30 minit.

 

IKLAN
Kalau mereka hendakkan logo yang lebih ringkas dan moden, FLjasmy dah pun hasilkannya dalam masa kurang 10 minit menggunakan apps di telefon.

 

Bagi kami, alangkah lebih baik jika sebuah pertandingan diadakan untuk menghasilkan logo terbaik untuk acara sepenting Tahun Melawat Malaysia 2020.

Malaysia mempunyai RAMAI bakat pereka grafik di luar kepompong pejabat Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan yang hebat dan bertaraf antarabangsa. Gunakan aset rakyat yang ada dan hasilkan sesuatu yang mempunyai substance yang menarik.

Logo Sukan Komanwel 1998 pun dikira lebih inovatif daripada logo ini. Takkan lah kita hendak berjalan ke belakang? Common guys, kita masih ada baki 2 tahun lagi. Sempat sangat kalau nak ubah.

Baca kenyataan surat rasmi daripada Kementerian berkenaan pelancaran kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 di bawah: