Foto: BBC

Ramai mengeluh tentang trafik jalan raya di Lembah Klang yang dikatakan semakin teruk sejak kebelakangan ini. Malah, baru-baru ini Ketua Pegawai Eksekutif Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah menyuarakan pendapatnya bahawa pengangkutan awam seperti tren komuter antara pengangkutan yang jika digunakan secara maksimum mampu membantu mengurangkan kesesakan jalan-jalan di Lembah Klang.

BACA: Seruan CEO Untuk Ambil KTM Agar Jalan Tidak Lagi Sesak Undang ‘Backlash’ Warganet

Namun, kenyataan itu mendapat reaksi negatif daripada netizen kerana menganggap pengangkutan awam yang disediakan oleh mereka sering mendatangkan masalah dan tidak mengikut jadual.

Perkara seupama ini tidak sepatutnya berlaku kerana pihak berwajib seharusnya mengambil tindakan dan inisiatif untuk menangangi masalah ini. Seperti yang telah dilakukan di negara-negara luar, mereka mempunyai strategi sendiri untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Jom kita lihat bagaimana cara tujuh bandar utama di dunia menyelesaikan masalah kesesakan trafik jalan raya.

Stockholm, Sweden

Electronic Road Pricing

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: Wikipedia

Negara ini mengenakan bayaran khas bagi kenderaan yang masuk ke dalam bandar pada hari bekerja dari jam 6.30 pagi hingga 6.30 petang. Namun, pengecualian diberikan kepada bas, teksi, kenderaan eco-friendly, kenderaan kecemasan dan kenderaan yang keluar masuk dari Pulau Lidingo yang terpencil. Dalam dua tahun pertama, 25 peratus kenderaan berjaya dikurangkan berjumlah lebih 1,000,000 bilangan kenderaan sehari.

Kutipan yang diterima adalah sebanyak USD 300,000 sehari yang mana wang ini disalurkan semula untuk memperbaiki lagi trafik dan bina infra servis transit.

Barcelona, Sepanyol

Urban Lab-Dynamic Traffic Forecasting

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: Rappler

Mereka menggunakan smart technologu untuk bandar mereka untuk mengawal trafik dan urus ruang parking. Kamera dan sensor diletakkan di jalanan dan kawasan parking. Jadi, data analytic real time untuk trafik dan parking akan dimasukkan dalam sistem WiFi bandar yang link kepada penduduk dan pihak berkuasa.

IKLAN

Kamera trafik pula dihubungkan dengan fiber optik, jadi real time data dapat digunakan untuk pihak berkuasa mengawal trafik.

London, England

Electronic Journey Planner

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: TfL

Online journey planner untuk kenderaan disediakan di ibu negara UK yang bukan sahaja boleh mencadangkan jalan untuk kenderaan bermotor, tetapi ia juga mempunyai pilihan lain seperti berjalan, tubes, bas, tren, bot dan basikal.

Perkara ini hanya akan berjaya jika semua operator sanggup berkongsi data mereka kepada umum. Kini, mereka sedang membangunkan sebuah versi mobile yang mempunyai GPS tracking untuk kenderaan awam, taxi booking dan real time traffic monitoring yang memberikan lebih banyak pilihan untuk masyarakat merancang perjalanan.

Hong Kong

Public Light Bus

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: Beijing Visitor

Public Light Busses (PLB) atau bas mini adalah pelengkap kepada sistem bas standard Hong Kong kerana ia ‘sampai’ kepada bahagian bandar yang lebih susah untuk diakses. Hanya mempunyai 16 tempat duduk, bas mini ini sebenarnya lebih selesa, lebih laju dan lebih efisyen dengan kekerapan lebih tinggi.

IKLAN

Copenhagen, Denmark

Integrative Public Transport Model

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: scandification.com

Model public transport bersepadu Copenhagen melibatkan tiga komponen iaitu agensi, kompeni dan kerajaan. Sistem ini memberi kemudahan dalam pembelian tiket melalui aplikasi di smartphone atau SMS. Jadi, pengguna dapat menerima informasi lokasi, destinasi dan tiket dengan mudah.

Kemudahan ini memberikan fleksibiliti dan efficiency apabila menaiki dan menukar jenis kenderaan awam berdasarkan destinasi mereka. Kombinasi perhentian bas dan tempat parking basikal dengan stesen metro membolehkan integrasi sempurna dengan semua jenis pengangkutan awam di Copenhagen.

Sistem bas mereka juga menggunakan teknologi radio dan GPS yang memberikan laluan kepada bas di jalan utama, jadi masa perjalanan lebih singkat. Pengurangan jumlah penggunaan kereta telah menurunkan pelepasan CO2 sebanyak 83 peratus kerana kerajaan mereka menggalakkan rakyat berbasikat ke tempat kerja dengan membina integrated cycling facilities.

Hangzhou, China

Public Cycling System

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: urban sustainability exchange

Bandar Hangzhou ini memiliki program bike-sharing terbesar di dunia, ia mempunyai 67,000 basikal awam untuk digunakan, 3,000 pusat servis dan 230,000 pengguna servis ini setiap hari. Sistem ini sangat mudah, basikal boleh disewa dengan menggunakan smart card yang sama untuk pengangkutan awam lain.

IKLAN

Tokyo, Jepun

AI & ETC 2.0

Ini Cara Bagaimana 7 Bandar Seluruh Dunia Selesaikan Masalah Kesesakan Trafik Jalan Raya
Foto: FURUNO

Di Jepun, mereka menggunakan Al untuk melancarkan trafik mereka. Jumlah trafik dan pergerakan kenderaan dikumpul daripada kamera yang diletakkan di lebuh raya, persimpangan dan kawasan yang selalu berlakunya kesesakan.

Data ini juga lebih tepat dengan penggunaan alat ETC 2.0 (electronic toll collection) yang dipasang pada kenderaan. Alat ini memberi data kedudukan, kelajuan kereta dan kawasan mana yang pemandu banyak menggunakan brek.

Jadi, sebelum berlakunya kesesakan jalan raya, pihak yang bertanggungkawab boleh mengambil langkah awal dengan memanjangkan tempoh lampu hijau dan kawal kemasukan kenderaan ke kawasan sesak.

Mungkin di negara kita juga patut melakukan sesuatu bagi membanteras masalah ini daripada terus berlarutan.

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=U985G7cH8a4&t=8s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI