Saban tahun, kita akan terbaca di media sosial kanak-kanak dan remaja tercedera ketika bermain mercun. Boleh dikatakan saban tahun berita begini disiarkan dan seolah-olah tiada jalan penyelesaian berlaku kerana mercun masih dijual berleluasa.

Sebagai kanak-kanak, mereka hanya tahu keseronokan tetapi tidak kurang yang terlalu kreatif mengubah suai mercun sehingga mendatangkan kecederaan. REMAJA senaraikan tragedi mercun yang pernah berlaku di Malaysia.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Maut selepas tempurung kepala cedera

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun meninggal dunia semalam selepas empat hari menerima rawatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini, akibat terkena mercun.

Mangsa Nuraqira Khaeefa Muhamad Saad, dikatakan tidak sedarkan diri selepas cedera di bahagian kepala akibat terkena mercun ketika berada di kediaman keluarganya di FELDA Papan Timur. Menurut bapanya, Muhammad Saad, pemeriksaan doktor mendapati tempurung kepala anaknya itu pecah sekaligus  menyebabkan pendarahan otak. Info terkini, lelaki yang bermain mercun dan mengakibatkan kamatian mangsa sudah ditahan pihak polis  semalam.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Mati selepas cedera di kepala

Seorang pelajar 12 tahun dari Sarawak maut tahun lalu selepas kepalanya cedera akibat terkena mercun. Kejadian sekitar jam 12.15 malam itu berlaku apabila Haiqal Hakim Zolpaka bermain mercun seorang diri selepas ahli keluarganya terdengar bunyi letupan kuat.

“Pemeriksaan mendapati terdapat kesan kecederaan pada kepala si mati. Mayat dihantar ke Hospital Umum Sarawak untuk tindakan lanjut.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Tapak tangan terbelah & jari putus 3

IKLAN

Seorang kanak-kanak berusia 11 tahun putus tiga jari manakala tapak tangan kanannya terbelah akibat bermain mercun di Kampung Sayong Lembah dalam kejadian dua tahun lalu. Dalam kejadianitu, Adam Haikal Mohd Sabri, 11 (berusia 11 tahun ketika itu), dikatakan tidak sempat membaling mercun yang sudah dinyalakan, menyebabkannya meletup di tangan.

Nenek mangsa, Noriah Mohd Salleh, 64, berkata mangsa dibawa ke Hospital Kuala Kangsar menggunakan ambulans sebelum dipindahkan ke Hospital Taiping.

“Adam selesai menjalani pembedahan kira-kira jam 2 pagi tadi dan hanya tinggal dua jari iaitu jari telunjuk dan ibu jari.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Pelajar tingkatan 2 buta mata & hancur 5 jari

Seorang pelajar tingkatan dua buta mata sebelah kanan dan hancur lima jari kiri serta satu jari telunjuk kanan selepas belerang mercun bola diletakkan dalam botol kaca meletup atas bara api di Kampung Panji, Kelantan.

Mangsa Najwan Anwar Fuad, 14, cedera ketika bermain bersama dua rakan berdekatan rumahnya. Serpihan letupan kaca itu turut terkena kaki seorang rakannya yang hanya cedera ringan.

Ibunya, Rozita Zakaria, 41, berkata kejadian berlaku ketika beliau sedang melipat kain di rumah.

IKLAN

“Saya terdengar bunyi letupan kuat dan terus berlari keluar melihat seorang budak lelaki jatuh bersujud dalam keadaan berlumuran darah. Saya terus memeluk budak lelaki itu dan pada masa itu, saya tidak tahu mangsa adalah anak sendiri. Saya terus pengsan kerana melihat terlalu banyak darah.

“Namun, selepas sedar baru saya tahu mangsa mercun yang parah itu anak sendiri sebelum saya dan suami membawanya ke unit kecemasan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian untuk rawatan lanjut,” katanya ketika ditemui di HUSM, di sini, hari ini.

Rozita berkata, anak kedua daripada tiga beradik itu terkena serpihan kaca yang meletup selepas diisi belerang mercun bola yang terjatuh ke atas bara api. Katanya, ketika itu, anaknya berada berdekatan bara api itu dan tidak sempat melarikan diri.

“Kejadian itu menyebabkan mata kanan anak tidak dapat diselamatkan, manakala lima jari tangan kiri serta satu jari telunjuk tangan kanan hancur.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Remaja OKU hampir putus 4 jari

Seorang pelajar kelainan upaya (OKU), Muhammad Ridwan Abdul Rashid, 16 tahun dari Kampung Nail, Kuala Besut hampir putus empat jari sebelah kanan akibat terkena letupan mercun buatan sendiri.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.45 malam tadi, mangsa sedang memasukkan belerang mercun bola ke dalam botol kaca, sebelum ia meletup menyebabkan empat jarinya parah.

IKLAN

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Besut itu dikatakan bermain mercun di halaman rumah bersama 10 rakannya. Abang mangsa, Azlan Shah Abdul Rashid, 34, sebelum kejadian mangsa memasukkan belerang menggunakan kertas untuk memantapkan belerang di dalam botol. Katanya, ketika mangsa cuba menyalakan mercun berkenaan tiba-tiba ia meletup dan mencederakan tangan kanannya menyebabkan empat jari hampir putus.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari

Pelajar darjah 4 melecur muka

Seorang pelajar tahun empat di Melaka, Muhammad Haziq mengalami lecur di muka dan dua jari pada tangan kanan akibat terkena percikan api dari belerang yang dikeluarkan sendiri dari mercun bola.

Difahamkan, Muhammad Haziq, mengalami melecur pada bahagian muka dan dua jari pada tangan kanan akibat terkena percikan api daripada belerang yang dikeluarkan sendiri dari mercun bola.

Jari telunjuk hancur

Jari telunjuk tangan kanan seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun hancur manakala tapak tangannya melecur teruk akibat bermain mercun bola di rumahnya di Malim Nawar, semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 5 petang ketika mangsa bermain mercun berkenaan bersama adiknya di halaman rumah. Mangsa yang ketika itu sedang cuba membakar mercun tersebut terkejut apabila ia secara tiba-tiba meletup di tapak tangan kanannya. Akibat letupan tersebut, tapak tangan kanan mangsa melecur teruk dengan jari telunjuknya hancur.

Biarpun tahu kes bermain mercun ini sering kali mengakibatkan kecederaan tetapi masih ramai yang tidak menyedarinya. Mungkin selepas ini golongan dewasa khususnya ibu bapa, abang atau kakak boleh menasihati adik-adik agar tidak lagi bermain mercun. Ini sesuai seperti dinyatakan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dalam entrinya.

Ini 7 Kes Main Mercun Paling Tragis Di Musim Raya, Ada Mati & Hilang Jari