Dalam tempoh kawalan pergerakkan ini, kerajaan telah memberi bantuan kepada seluruh rakyat Malaysia tidak kira golongan. Dari inidividu kategori T20 hingga gelandangan, semuanya akan merasai bantuan yang dihulurkan.

Hikmah Covid-19, 800 Nasib Gelandangan Akan Terbela Lepas PKP

Sehubungan dengan itu, mereka yang hidup secara bergelandangan telah diberikan tempat tinggal yang lebih sempurna dalam mengharungi wabak Covid-19. Gelandangan di sekitar ibu negara juga akan diberi latihan dan kursus suai kenal pendek bagi membolehkan mereka mendapat pekerjaan bermula 1 Mei depan.

Sementara itu, Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa berkata, satu keputusan telah dibuat sebagai inisiatif mengurangkan gelandangan di ibu negara yang kini berjumlah 800 orang.

Hikmah Covid-19, 800 Nasib Gelandangan Akan Terbela Lepas PKP

IKLAN

Gelandangan di sekitar ibu negara akan diberi latihan dan kursus suai kenal pendek yang membolehkan mereka dapat pekerjaan bermula 1 Mei depan.

Menurut Annuar Musa, perkara ini telah dipersetujui oleh beberapa syarikat yang ingin bekerjasama dengan kementerian bagi merealisasikan hasrat berkenaan.

“Kita akan menyediakan peluang pekerjaan iaitu antara 500 ke 700 termasuk bekerja sebagai operator pengeluaran di kilang tertentu di Lembah Klang.

IKLAN

Mereka juga menjadi sebahagian daripada tenaga kerja bergaji harian yang akan dikendalikan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL),” katanya pada sidang media semalam.

Hikmah Covid-19, 800 Nasib Gelandangan Akan Terbela Lepas PKP

Selain itu, beliau berkata pusingan pertama buat mereka yang terpilih akan ditempatkan di asrama yang dikendalikan oleh DBKL dan syarikat yang akan mengambil mereka bekerja.

IKLAN

Tambah beliau, satu tapisan akan dibuat dalam masa dua minggu untuk beri mereka pilihan sama ada ingin bekerja di kilang pembuatan sebagai operator pengeluaran dengan gaji permulaan RM1,400 seorang berserta elaun.

Mereka juga diberi pilihan untuk bekerja secara harian di bawah pengedalian DBKL sebagai pekerja am yang boleh mendapatkan pendapatan tidak kurang RM1,200 sebulan.

Alhamdulillah, setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Moga nasib orang-orang susah terus terbela.

Sumber : Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI