Mesti korang selalu nampak komen-komen seperti “I am an old money collector, I buy syiling, cents and blabla…”. Ha, sounds familiar kan?

Hati-hati ye guys, baru-baru ini seorang pelajar di Damansara ditipu sindiket wang syiling lama ini sehingga menyebabkan beliau rugi sebanyak RM 5,250.

Hati-hati! Pelajar IPTS Rugi Lebih RM5K Akibat Sindiket ‘Old Money Collector’

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal melalui laporan Sinar Harian,

IKLAN

pelajar terbabit telah terpedaya selepas mendapat tawaran dari seorang lelaki warga asing yang kononnya berminat untuk membeli wang syiling lama.

Dia yang menuntut di institusi swasta pada mulanya menerima pesanan Instagram daripada suspek yang menawarkan RM80,000 bagi membeli lapan keping wang syiling lama.

Hati-hati! Pelajar IPTS Rugi Lebih RM5K Akibat Sindiket ‘Old Money Collector’

IKLAN

Pelajar berusia 18 tahun itu menunjukkan syiling lama dimiliki olehnya sebelum suspek bersetuju untuk membeli. Mereka kemudianya berhubung melalui WhatsApp dengan suspek menggunakan nombor antarabangsa.

Nik Ezanee berkata, sejak berurusan dengan suspek, mangsa telah melakukan tujuh transaksi ke dalam akaun sama berjumlah RM5,250 dan mula menyedari dirinya ditipu selepas suspek masih sering meminta wang daripadanya.

IKLAN

Untuk rekod, ini bukanlah kejadian pertama melibatkan sindiket wang syiling lama. Mungkin modus operandi yang dikongsikan ini tidak sama sepenuhnya dengan taktik kotor scammer yang lain, tapi ini yang perlu korang sedar.

Jangan mudah terpedaya dan sekiranya berlaku seperti ini kepada korang, segeralah melaporkan kepada pihak polis.

Sumber : Sinar Harian.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI