Seniman Diraja, Datuk Lat atau nama sebenarnya Mohd Nor Khalid, telah dianugerahkan Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize semasa majlis Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Ke-3 di Guangzhou, China.

ARTIKEL BERKAITAN: ‘4 Flat’ Tujuh Kali, Raja Mukhriz Pengarah Filem Pagari Bulan Terima Anugerah Kecemerlangan Akademik UUM

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di China

Pada usia 72 tahun, Lat menyatakan kebanggaannya dengan pengiktirafan tersebut oleh jawatankuasa anugerah yang melibatkan beberapa pengkarya terkenal dari pelbagai bidang seni di China.

“Saya bangga kerana kita mewakili negara kita, lagipun hubungan antara China dan Malaysia sekarang sangat baik, kebanyakannya melibatkan perniagaan,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Isnin.

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di China

Lat, yang baru tiba di Malaysia pada Sabtu lepas, menyatakan bahawa buku komik dan kartun yang telah dihasilkannya sebelum ini telah mendapat perhatian di peringkat antarabangsa, termasuk di China sejak tahun 70-an lagi.

Beliau turut mengesahkan bahawa beliau merupakan satu-satunya peserta dari luar China dalam majlis anugerah kali ini.

Lat juga dipelawa untuk terlibat dalam pemilihan karyawan pada masa akan datang, namun beliau memberitahu jawatankuasa anugerah bahawa beliau tidak begitu aktif pada usia beliau yang sekarang.

IKLAN

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di China

Lat berkongsi bahawa beliau sempat berbual dengan pelukis komik terkenal China, Cai Zhizhong, yang telah lama menerbitkan buku-buku falsafah China yang terkenal di negara tersebut dan di peringkat antarabangsa.

Menurut Lat, Cai sendiri memberikan anugerah tersebut kepadanya dan telah lama mengagumi karyanya sejak tahun 70-an.

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di ChinaKarya Kampung Boy turut diadaptasi menjadi sebuah siri televisyen animasi Malaysia yang mula disiarkan pada tahun 1999

“Saya duduk dengan dia (Cai) sepanjang masa (pada majlis berkenaan), dia kata, ‘anda wira saya’. Tak salah saya, dia baca buku saya dari dulu tahun 70-an, 80-an lagi.

“Dia beritahu saya dia sukakan karya saya sebab saya melukis mengenai kehidupan berbilang bangsa. Itulah perbezaan saya dengan orang lain, macam saya buat Kampung Boy itu orang Melayu (mengenai), apabila saya buat Town Boy, semua itu mengenai berkenalan dengan orang lain, kaum lain,” katanya.

IKLAN

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di China

Lat turut menyatakan bahawa mereka sempat bertukar koleksi komik ‘Kampung Boy’, ‘Town Boy’, dan lukisannya dengan karya Cai.

Beliau menjelaskan bahawa buku komik Cai mengenai falsafah berasaskan pada cerita lama, cerita rakyat, dan cerita legenda yang kemudiannya disampaikan dalam bentuk mesej falsafah Cina.

“Buku beliau (Cai) padat tetapi mempunyai mesej, itulah yang membuatnya terkenal,” ujarnya.

Harumkan Nama Negara, Datuk Lat Terima Anugerah Cai Zhizhong Comic Prize Di China

IKLAN

Sementara itu, dalam surat jemputan daripada pihak jawatankuasa penganjur Cai Zhizhong Comic Prize yang dikongsikan oleh Lat, mereka menyatakan bahawa gaya karya seni unik Lat telah menarik perhatian jutaan pembaca dari seluruh dunia, termasuk di China.

“Selepas penilaian oleh Jawatankuasa Pakar, sukacita kami memaklumkan Jawatankuasa memilih untuk menganugerahkan Anugerah Cai Zhizhong Prize anjuran Ketiga kepada Datuk Lat.

“Kami berharap anugerah ini dapat menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap pencapaian hebat dan bakti kesungguhan beliau dalam industri komik,” katanya.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

KREDIT FOTO/ARTIKEL: Utusan Malaysia

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI