Sumber Foto : Instagram @farahann94

 

Jangka hayat seorang atlet kebangsaan untuk menabur jasa dan mencatatkan pencapaian memberangsangkan demi negara nyata ada had limitnya.

Apabila memasuki usia 30 tahun ke atas, kebanyakan atlet kebangsaan dijangka akan mula memperlahankan perjalanan karier mereka dan mula memasuki ke cabang lain yang berkaitan dengan dunia sukan mereka seperti kejurulatihan.

ARTIKEL BERKAITAN : Ratu Terjun Negara, Pandelela Rinong Terima Gelaran Datuk – REMAJA

IKLAN

Gimnas negara tunggal yang mewakili Malaysia ke Sukan Olimpik Tokyo 2020, Farah Ann Abdul Hadi sedar akan perkara tersebut dan kini sedang mencaturkan perjalanannya yang seterusnya setelah meninggalkan dunia sukan sebagai atlet negara.

Bercakap kepada rakan pemberita hari ini sempena sambutan Hari Sukan Negara 2021, cita-cita untuk menjadi jurulatih gimnastik negara itu sememangnya ada. Namun, dia ingin melakukan lebih lagi daripada itu dan mengidamkan peluang membuka akademi gimnastik sendiri setelah bersara satu hari nanti daripada kejohanan.

IKLAN
Bercita-Cita Tinggi, FARAH ANN Idam Buka Akademi Gimnastik
Sumber Foto : Instagram @farahann94

Impian itu adalah demi memperkasakan bakat pelapis sukan gimnastik sejak mereka berada di peringkat akar umbi lagi; sekaligus menjamin masa depan sukan tersebut akan terus berpanjangan.

IKLAN

“Akademi Farah Ann mungkin akan ditubuhkan dalam masa lima hingga 10 tahun dari sekarang.”

“Selain menubuhkan sebuah akademi yang bagus, saya juga mahu menganjurkan program atau kem gimnastik buat kanak-kanak pada masa hadapan,” kata atlet berusia 27 tahun itu.

Di samping itu, Farah Ann juga tidak akan mengepikan peluang menjadi seorang juri pertandingan ataupun peluang menceburi bidang komunikasi selepas ini.

Tapi jangan risau, buat masa ini Farah masih belum terfikir untuk berhenti daripada menjadi seorang wakil negara. Apatah lagi dengan kehadiran beberapa temasya antarabangsa dalam kalendar sukan 2021 seperti Sukan SEA, Sukan Asia & Sukan Komanwel.

Show comments
IKLAN