Home Lifestyle Hanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar...

Hanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar Model Y Di Pavilion

Pelancaran Model Y oleh jenama kereta Amerika Syarikat, Tesla di pusat membeli-belah Pavilion pada tengah hari tadi menjadi penanda aras kepada jumlah pemandu kenderaan elektrik atau EV di Malaysia yang diramal bakal meningkat.

Tesla melancarkan model dari jenis kenderaan utiliti sukan (SUV) dan ia didatangi dengan tiga varian; bermula daripada Model Y RWD (RM199,000), Model Y Long Range AWD (RM246,000) dan Model Y Performance AWD (RM288,000).

Biarpun Model Y ini baru dilancarkan secara rasmi di Malaysia pada hari ini, tempahan sudahpun dibuka sejak beberapa hari lalu menerusi laman sesawangnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Temuduga Di Cyberjaya Diserbu! Ribuan Rakyat Malaysia Teringin Bekerja Untuk Tesla Malaysia – REMAJA

Hanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar Model Y Di PavilionHanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar Model Y Di Pavilion

Tinjauan terhadap Model Y mendapati ia mempunyai ruang kargo berkeluasan 2100-liter (wow!) dan mampu memuatkan lima orang penumpang pada satu-satu masa. Di samping itu, ia juga didatangkan dengan ciri keselamatan yang baik, autopilot, sistem penapisan udara HEPA serta berbumbung kaca. Memang rasa mewah dan futuristik lah apabila duduk di dalam! Hehe..

IKLAN

Pada majlis pelancaran tersebut juga, Pengarah Tesla Serantau, Isabel Fan sempat berkongsi bahawa rakyat di Malaysia akan mula memandu Model Y seawal tahun depan.

Pemilik kenderaan Tesla juga katanya tidak perlu risau dengan keberadaan stesen pengecasan pantas atau Supercharge selepas ini.

Hanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar Model Y Di Pavilion

Pada hari ini, ia telahpun melancarkan stesen pengecasan pertamanya di Malaysia yang terletak di Pavilion Kuala Lumpur dan tidak lama lagi, bilangan stesen pengecasan ini akan diperluaskan lagi ke negeri-negeri lain termasuklah sekitar Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang, Perak dan Negeri Sembilan. Ini selari dengan usaha kerajaan untuk menyediakan 10,000 stesen pengecasan bagi kenderaan EV menjelang 2025 di seluruh negara.

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, Model Y oleh Tesla mempunyai daya pecutan 100km/h dalam masa 3.7 saat dan mampu mencapai jarak sehingga 533 kilometer bagi setiap pengecasan.

Hanya RM199,000 – Lebih Ramai Rakyat Diramal Pandu EV Selepas Tesla Lancar Model Y Di Pavilion

Pembeli Tesla Model Y layak menerima pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM2,500 selain daripada diberi insentif lain oleh kerajaan seperti insentif pengecualian fi Lesen Kenderaan Motor (LKM) atau cukai jalan sepenuhnya kepada Kategori Kenderaan Motor Elektrik (EV) bermula awal Januari 2022 hingga akhir 2025.

IKLAN

Jadi, ada yang berminat untuk memiliki Tesla Model Y? Hehe..

BACA LAGI: Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Miliki Kereta Tesla, Anggaran Kos Cas RM120 Untuk 500KM Perjalanan – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.