Kecoh di seluruh dunia sebelum ini apabila seorang lelaki di Amerika Syarikat berjaya mengharungi operasi pembedahan menerima jantung khinzir.

ARTIKEL BERKAITAN : Pertama Di Dunia, Lelaki Terima Jantung Babi Demi Terus Hidup

Begitupun, hayatnya hanya bertahan selama dua bulan sahaja apabila saluran BBC melaporkan pesakit bernama David Bennett itu telah menghembuskan nafas terakhir pada 8 Mac 2022.

Hanya Bertahan Dua Bulan, Manusia Pertama Guna Jantung Khinzir Meninggal Dunia

Difahamkan, David yang telah berusia 57 tahun selamat menjalani pemindahan jantung haiwan itu secara genetik yang disebut sebagai xenotransplantation di sebuah hospital dekat Amerika Syarikat. Biarpun ia berlangsung dengan jayanya, keadaan kesihatan David mula merosot beberapa hari sebelum pembedahan susulan dilakukan.

IKLAN

David sebelum ini telah didedahkan dengan risiko-risiko yang bakal beliau hadapi disebabkan pembedahan genetik seperti ini.

Dia juga diberitahu bahawa pembedahan ini merupakan ‘satu tembakan dalam gelap’. Sama ada ia mengena atau tidak, semuanya bergantung kepada takdir.

Kata pakar bedah yang melakukan pemindahan jantung tersebut iaitu Dr. Bartley Griffith,  “Beliau terbukti sebagai pesakit yang berani dan sanggup berjuang sehingga ke pengakhirannya.”

Hanya Bertahan Dua Bulan, Manusia Pertama Guna Jantung Khinzir Meninggal Dunia

IKLAN

Disebabkan Krisis Kekurangan Organ

Terdahulu, pakar sains dan perbuatan tertarik dengan pembedahan satu dalam sejuta ini kerana mereka diyakinkan bahawa dunia kini selangkah lebih dekat untuk menyelesaikan krisis kekurangan organ di pusat perubatan.

Penggunaan organ haiwan menerusi pembedahan xenotransplantation ini dikatakan mampu memenuhi permintaan setelah ia sekian lama dipertimbangkan.

Ini kerana data yang dikemukakan menunjukkan kira-kira 17 orang di Amerika Syarikat meninggal dunia pada setiap hari sementara menunggu giliran pemindahan organ, selain 100,000 lagi pesakit berada dalam senarai menunggu.

IKLAN

Kata mereka lagi, pemilihan injap jantung haiwan seperti khinzir ini adalah perkara biasa.

RIP buat David Bennett.

BACA LAGI : Jantung Terhenti 10 Saat, Lelaki Ini Kongsi 8 Pesanan Elak Serangan Jantung Di Usia Muda

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.