Masyarakat Malaysia seolah “terdidik” untuk mengatakan sesuatu makanan itu SEDAP asalkan ia ditularkan di media sosial.

Hanya 3 Jenama Minuman Boba Yang Ada Sijil Halal JAKIM?

Lihat saja impaknya, asal ada saja kedai jual sedap, besar, murah berlumba-lumba kita mahu mencuba tanpa mahu memastikan sama ada bersih, halal atau pun tidak.

Namun sejauh mana status halal teh boba di Malaysia ini boleh dipercayai?

Hanya 3 Jenama Minuman Boba Yang Ada Sijil Halal JAKIM?

IKLAN

Menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), pihak mereka mengesan masih banyak kedai minuman teh boba yang menggunakan bahan tanpa sijil halal.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal JAIS memberitahu kebanyakan bahan untuk membuat minuman itu diimport dari Taiwan dan pemeriksaan mereka mendapati ianya tidak mempunyai logo halal.

Hanya 3 Jenama Minuman Boba Yang Ada Sijil Halal JAKIM?

IKLAN

Persekitaran premis yang bersih mempengaruhi pengguna untuk membeli di premis berkenaan selain daripada menggunakan pekerja wanita Islam bertudung bagi mengaburi mata mereka.

Malah ada di antara mereka yang mempamerkan serta menggunakan logo halal luar negara di premis masing-masing yang mana ianya adalah salah kerana ianya bukanlah sijil dari Malaysia.

IKLAN

Menurut JAIS, setakat ini premis minuman teh boba yang mempunyai sijil halal Malaysia adalah Tealive, CoolBlog serta Chatime sementara majoriti yang lain masih gagal mengemukakan permohonan.

Dakwaan ini turut diakui oleh pihak JAKIM sendiri. JAKIM menasihati pengguna serta pembeli Muslim supaya melakukan pencarian status halal di Portal Rasmi Halal Malaysia sebelum menggunakan sesuatu produk.

So dah tahu ni masih nak minum ke? Tepuk dada tanya la selera!

Sumber: Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI