Inilah komen dari seorang anak yang buat doktor muda ini balas dengan penjelasan paling win

Tiga hari lalu, seorang doktor yang bertugas di Kementerian Kesihatan Malaysia, Nimelest Max Balanthiren menulis di status fbnya mengenai sikap seorang individu yang telah “menuduh” nurse makan gaji buta.

Isu nurse dituduh tidak berkerja dan hanya tahu makan gaji buta boleh bikin orang yang bekerja di hospital “naik angin”. Tak baik tuduh-tuduh tau..

Mungkin masa tu mereka memang sibuk, tapi oleh sebab media sosial sudah jadi medium “lepas perasaan”, apa lagi si anak pun acah-acah nak mengusik akak nurse dengan membuat tuduhan-tuduhan melulu.

Bila kau tengok nurse senyum-senyum kau ingat dia tengah berborak kosong. Dia pun nak ada masa untuk diri sendiri bro! – Gambar hiasan

 

Baca penjelasan doktor muda ini. Memang win!  Ye la, sebelum menulis tu kalau boleh bertanya dulu kan lebih baik. Tidaklah timbul salah faham kan?

Nak tanya sikit. Tahun ini 2017 kan? Kenapa pemikiran orang semakin ke belakang pulak. I rasa dalam 10 tahun Telefon akan jadi lebih pintar dari manusia.

  1. Kalau nak mengadu, buat aduan melalui saluran yang betul. Buat apa u nak mengadu kat FB, setakat nak publisiti je. Bukan kah fungsi aduan dibuat adalah supaya masalah tersebut dapat diselesaikan.
  2. Cadar tak ditukar berminggu minggu?
    Erm. U tau tak cadar semua biasanya ditukar pada waktu pagi atau petang sebelum waktu melawat.

Buat apa Kami nak simpan cadar, selimut lama kat situ yang dikotori KFC yang anda seludup ke wad?

Kami mengambil penting tentang infection control. Bukan sahaja demi pesakit, malah staf juga.

Lagi satu, turnover rate tinggi. Pernah ke Kami kasi pesakit guna katil yang tidak dibersihkan lagi?

IKLAN

Orang yang suka complain ini adalah orang sama yang akan bising bila dia nampak ada katil kosong di wad kelas pertama (padahal pesakit baru discaj, dan katil belum disediakan lagi)

  1. Nurse dibayar untuk buat apa sebenarnya?

Adik.
Kalau tak faham tugas/skop orang, bertanya dulu.

You sangka tugas misi hanya untuk cuci berak orang tua awak ke?

Habis Siapa nak kasi ubat2?
Siapa nak pantau vital sign pesakit dan memberitahu Doktor dengan segera supaya rawatan dapat diberi cepat.

Sekiranya keadaan pesakit menjadi teruk atau pesakit “collapse”, Siapa yang akan berlari dulu, menjerit meminta pertolongan?

Dengan kerja administrative lagi. “Documentation” yang banyak sangat.
Audit audit.
Kalau discaj lambat, siapa dipersalahkan lagi?

IKLAN

Satu wad kadang kala boleh mencecah 40-50 pesakit. Jumlah Misi? Tak sampai 4-5.
Kadang kala ada yang terpaksa jaga dua kubikel. Ada yang berlari jadi runner.

Kalau anda nak demand sangat, apa kata awak belajar sebagai Misi dulu.
Tinggikan ratio Misi kepada Pesakit . Biar satu Misi jaga satu pesakit je.

Nurse sekarang memang cun-cun beb, sejuk mata memandang. So kalau gi sepital lama-lama pun ok kan? pix hiasan

Satu lagi. Saya nak tanya. Kenapa Ahli keluarga sendiri tak boleh cuci berak orang tua dia ke?

Kalau pesakit yang tiada waris, sudah tentu Misi akan tolong. Kadang kala PPK pun tolong.

Kalau tiada waris dapat menjaga pesakit tersebut, bertanyalah kepada misi wad untuk pertolongan. Masa nak bertanya pun penting. Bukannya tanya apabila misi tengah sibuk cpr pesakit lain.

IKLAN

Nak tanya. Masa kecil , Siapa yang tukar pampers kita?
Ibu bapa kita kan.

Adakah ia menghinakan anda sangat sebagai seorang anak untuk mencuci berak ibu bapa anda sendiri?

Misi pun tolong untuk sementara waktu je. Anda sebagai penjaga kena belajar juga. Nanti balik rumah siapa yang akan bersihkan pulak?

Betul apa mereka cakap.
Seorang ibu boleh menjaga sepuluh orang anak, tapi sepuluh anak tak semestinya boleh menjaga seorang ibu.

– Ex Doktor HKL –

 

Betul juga tu. Hidup ni jangan asyik nak menunding jari je. Cuba muhasabah diri dan jangan ambil tindakan ikut emosi. Silap-silap nanti orang lain pula yang teraniaya dek kerana perbuatan anda sendiri.