Tahun lalu pertandingan Tilawah dan Menghafaz Al Quran Peringat Antarabangsa ke 61 menyaksikan Nor Farhatul Fairuzah Panut diangkat sebagai johan qariah pada usia yang sangat muda iaitu 19 tahun. Malah ketika kemenangan itu dinobatkan beliau masih bersekolah dalam tingkatan enam adi Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu) Negeri Sembilan.

Sebaik diangkat sebagai Johan Qariah peringkat antarabangsa, Farhatul sering berkongsi ilmu dimilikinya di ruangan Instagram hingga menarik minat remaja dan orang untuk mengikuti pengajian taranum yang dilakukan di medium media sosial miliknya.

[VIDEO] Remaja Johan Tilawah MTHQA61 Buat Tarannum Challenge Sesama Adik Beradik, Allah! Merdu Suara Semuanya

Mengakui antara taranum yang digemarinya termasuk Nahawand, Rast, Hijaz dan Bayyati selain Soba, Jiharkah dan Sikah menyaksikan dirinya terus berusaha membaiki bacaan tarannumnya untuk lebih sempurna.

Dalam satu temubual pernah dilakukan, remaja ini mengakui ramai remaja mahupun orang dewasa menunjukkan minat terhadap seni Islam itu sehingga ada kalangan mereka menghantar rakaman video bacaan al-Quran untuk disemak tajwid atau taranum yang dilagukan.

IKLAN

Disebabkan itu juga, Nor Farhatul Fairuzah mencetus fenomena baharu dalam dunia remaja Islam di negara ini yang mendorong lebih ramai anak muda mengenali seni membaca ayat suci, termasuk menonton tilawah al-Quran.

Populariti diraihnya untuk jalan kebaikan ini turut menyaksikan lebih 600,000 orang menyaksikan tarannum challenge yang dibuat sesama beradik di tepi pantai.

IKLAN

Dapat disaksikan kakak dan abangnya bertarannum dengan suara yang sangat baik sekaligus membuktikan kesemua adik beradik ini menyintai Al-Quran.

[VIDEO] Remaja Johan Tilawah MTHQA61 Buat Tarannum Challenge Sesama Adik Beradik, Allah! Merdu Suara Semuanya

[VIDEO] Remaja Johan Tilawah MTHQA61 Buat Tarannum Challenge Sesama Adik Beradik, Allah! Merdu Suara Semuanya

IKLAN

Malah beliau turut mengajak kita semua membuat tarannum challenge sesama ahli keluarga.

Yezz, sebagai remaja, ada banyak perkara baik kita boleh lakukan terutama sesama adik beradik. Tak perlulah challenge “tak masuk akal” kerana setiap perkara kita lakukan akan ditanya di akhirat kelak. So korang, selagi masih ada nyawa, berbuatlah kebaikan agar ia menjadi asbab kita ke syurga kelak

Lihat video yang sudah ditonton lebih 600,000 orang ini selepas dimuat naik di fb miliknya.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI