Hanie Soraya menjadi peserta pertama yang tersingkir daripada Big Stage musim ketiga.

 

Bertemakan ‘Hype Beat’, pentas Big Stage melabuhkan tirai minggu keduanya semalam dengan penyingkiran penyanyi Pantas, Dr. Hanie Soraya.

Hanie berada pada kedudukan tiga markah terendah bersama Fadh Majid dan Amir Hasan bagi kali kedua. Walaupun Amir mendapat markah tersendah daripada 12 orang peserta dengan peratusan 56.60%, namun undian peminat meletakkan Amir di atas kedudukan Hanie.

*

Jadi di mana silap persembahan Hanie Soraya semalam yang dikatakan out of tune oleh juri tetap, Ajai. Ini komen daripada jurulatih vokal mereka, Cikgu Shafi.

“Cikgu baru saja tengok (persembahan) Hanie. Tak berapa okay, saya tak berapa happy dengan prestasi dia dan beberapa peserta lain. Semalam mereka bagus semasa full-dress rehearsal, tapi malam ini tak menjadi.

“Hanie Soraya Ikut Buku Sangat” Cikgu Shafi Komen Penyingkiran Pertama Big Stage

“Hanie seorang yang akan tulis apa saja yang saya cakap dan beritahu. Kena jelaskan kepada dia secara tepat kerana karakternya sebegitu. She is a thinker and that is where she struggled.

“(Malam tadi) dia tak stabil. Tiada masalah semasa warming dan tuning. Cuma dia tak stabil dari segi emosinya semalam.

“Selepas ini, cikgu harap Hanie tak terlalu ikut buku sangat dan loosen up sedikit semasa melakukan persembahan,” jelas beliau dengan sedikit nada kecewa.

*

IKLAN

Bukan hanya Dr Hanie seorang saja diberikan komen oleh Cikgu Shafi, beberapa lagi peserta Big Stage 2020 lain turut diberikan teguran ataupun pujian oleh cikgu. Jom tengok siapakah mereka!

 

“Hanie Soraya Ikut Buku Sangat” Cikgu Shafi Komen Penyingkiran Pertama Big Stage

Dinie Rashid

“Tiga minit sebelum melakukan persembahan, dia tersedak ketika minum air dan panik ingin ke tandas. Dia memang seorang yang panik sedikit sejak minggu pertama.

“Cikgu tengok (semalam) muka dia dah pucat. Dengan berlari ke hulu, ke hilirnya. Seharusnya bila countdown 3 minit, dia perlu duduk diam dan fokus.”

 

 

IKLAN

“Hanie Soraya Ikut Buku Sangat” Cikgu Shafi Komen Penyingkiran Pertama Big Stage

Dr Hafiz Zainal

“Sebagai tenaga pengajar, saya kena jadi orang tengah. Kita kena terbuka dengan kritikan juri. Ya benar dia ada buat silap, untuk minggu ini saya kena handle emosi mereka.

“Tapi seharusnya, kena ada markah untuk persembahan. Dia ada effort untuk tamatkan persembahan kan?”

 

 

“Hanie Soraya Ikut Buku Sangat” Cikgu Shafi Komen Penyingkiran Pertama Big Stage

Farisha Iris

“Dia telah improved dan mempunyai tone yang fleksibel untuk menyanyikan apa-apa jenis lagu. Cuma dia masih takut-takut sedikit kerana usia yang masih muda.”

IKLAN

 

 

“Hanie Soraya Ikut Buku Sangat” Cikgu Shafi Komen Penyingkiran Pertama Big Stage

Fahd Majid

“Suaranya agak berat, jadi kadang-kadang penyampaian tak begitu sampai. Bermula minggu ini, dia kena cepat selesakan diri untuk bergerak, senyum dan interact bersama penari. Kena 360. Ada masa, suara kena naik dan ada masa, suara kena turun.

*

Untuk episod ketiga, 11 orang peserta akan berentap pula secara duet dengan tema Dwi-minasi. Tapi sebelum itu, jom kita recap balik komen Dr Hafiz Zainal yang menerima 2 peratus daripada Ajai pada minggu pertama.

Apapun semalam, beberapa perkara telah menjadikan Big Stage bualan warga net.

Antaranya termasuklah permohonan maaf Ajai kepada Dr Hafiz Zainal dan warga net yang mempersoalkan kehadiran Caprice selaku Presiden Netizen walaupun dia tidak membacakan tweet penonton.

“Saya Tak Akan Pertikaikan Ajai” Hafiz Zainal Enggan Mengaku Kalah