Pejam celik, 14 tahun telah berlalu sejak drama bersiri Korea, Coffee Prince menjadi kegilaan ramai.

 

Dengan skrip yang original dan lakonan mantap SEMUA pelakon di dalam tersebut, tak hairanlah Coffee Prince mudah diminati ramai malah menjadi karya klasik; sehinggakan banyak negara luar termasuk Malaysia dan Thailand yang mengadaptasi drama tersebut ke dalam bahasa masing-masing.

Versi Malaysia lakonan Fattah Amin dan Janna Nick.
Versi Thailand.

 

Penulis tertanya-tanya, apa telah jadi dengan pelakon Coffee Prince sejak tahun 2007? Cer tengok.

01

Gong Yoo (Choi Han-gyul)

Choi Han-gyul yang dimainkan oleh pelakon kacak. Goon Yoo ialah pengurus kedai kopi yang cuba untuk melawan kehendak keluarga. Walaupun keluarganya mengharapkan Han-gyul mewarisi perniagaan kopi mereka dan berkahwin dengan perempuan berstatus tinggi, dia menggunakan Eun-Chan yang diingatnya sebagai lelaki sebagai kekasih tipu.

Masih dengan potongan rambut yang seakan sama, Goong Yoo sudahpun berusia 42 tahun tetapi masih hot! Antara lakonan terbarunya yang menjadi hit ialah drama Goblin, filem Train To Busan dan terbaru menerusi cameo dalam drama tular Netflix, Squid Game.

IKLAN

 

02

Yoon Eun-hye (Eun-Chan)

Comel dan berbakat besar dalam lakonan! Eun Chan merupakan watak perempuan yang sedaya upaya menyembunyikan identitinya dan bertukar menjadi lelaki demi mendapatkan kerja di kedai kopi yang hanya mengambil pekerja lelaki.

Hebatnya penangan Eun Hye sebagai pelakon pada kali ini sehinggakan ramai remaja perempuan yang memotong rambut menjadi pendek.

Comel Eun-hye ni sebenarnya! Dengan wajah yang lebih feminin, satu perkara je yang tak berubah. Eun-hye masih kekal muda seperti dulu.

IKLAN

 

03

Lee Sun-gyun (Choi Han-Sung)

Serius penulis ingatkan watak Choi Han-Sung ini akan mendapat Eun-Chan pada akhir drama ini, sesuai kot!

Lee Sun Gyun memainkan watak produser muzik yang tertarik dengan karakter Eun-Chan. Pada masa yang sama dia masih sayangkan ex-girlfriend yang (wow) cantik. Apa yang membuatkan watak Han-Sung menarik adalah personalitinya yang laid back, nerdy dan rumahnya yang cantik.

Tiga tahun lalu, Sun-gyun pernah berlakon di dalam drama My Mister dengan wajah yang sedikit berlainan. Untuk watak serius ini, dia memotong rambut pendek dan membela misai. Pada tahun lalu, namanya kembali popular apabila tampil dalam filem yang memenangi kategori Filem Terbaik di Anugerah Oscars, Parasite. Sun-gyun memainkan peranan sebagai ayah dalam keluarga Park.

IKLAN
Sun-gyun berasa para pelakon Parasite semasa memenangi kategori Barisan Pelakon Filem Terbaik di acara Screen Actor Guild Awards.

 

04

Chae Jung-An (Han Yoo-Joo)

Jadi cantik pun, boyfriend pandang perempuan lain. Haihh..

Tapi pelakon Chae Jung-An memang nampak cantik menerusi drama Coffee Prince ini sehinggakan ramai penonton lelaki yang terpikat dengannya. Wataknya, Yoo-Joo merupakan cinta pertama Gong Yoo.

Memasuki tahun 2021, pelakon ini masih cantik seperti sedia ada. Seriously, apa yang dimakan oleh pelakon drama Korea eh? Semuanya semakin cantik bila berusia.

Jung-an juga muncul dalam drama berbentuk peguam, Suits (versi Korea) dan mempunyai penampilan yang lebih matang.

Rindunya dengan Coffee Prince! Agak-agak, macam mana pelakon drama popular seperti Squid Game akan kelihatan 10 tahun dari sekarang?