Walaupun kita hidup di era yang serba kecukupan dengan kecanggihan teknologi seperti sekarang, namun dalam kepercayaan masyarakat nusantara seperti di Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapura dan beberapa lagi. Masih ada yang menggunakan khidmat alam ‘sebelah’ bagi mendapatkan keuntungan dan kejayaan.

Contohnya, kini jika kita ingin melariskan produk atau perkhidmatan. Sudah pasti melalui pemasaran unik yang boleh dimuat naik ke media sosial pasti lebih mudah untuk digunakan. Kita cuma tunggu viral sampai orang beratur saja…

Guna Pelaris, ‘Menjelang Ajal’ Angkat Kisah Nyata Dekat Dengan Masyarakat
Kredit: CNN Indonesia

Tapi, pernah tak korang tertanya, ada lagi ke peniaga yang masih menggunakan ‘pelaris’ old school? Lebih lagi zaman kini…

IKLAN

Sudah tentulah ada! Diinspirasikan dari kisah nyata yang sangat dekat dengan masyarakat. Pengarah Indonesia, Hadrah Daeng Ratu kembali lagi dengan filem Menjelang Ajal selepas kejayaan Pemandi Jenazah Februari lalu.

Guna Pelaris, ‘Menjelang Ajal’ Angkat Kisah Nyata Dekat Dengan Masyarakat
Kredit: Trailer Menjelang Ajal

Menjelang Ajal adalah kisah seorang ibu tunggal yang mengalami sedikit kesulitan selepas pemergian suaminya. Disebabkan terpaksa mencari nafkah bagi mencukupkan keperluan seharian, ibu (Sekar) membuka warung makan bagi menyara kehidupan.

IKLAN

Pelaris adalah salah satu ‘bantuan’ yang dipilih Sekar sampailah dia tidak sedar bahawa hal itu bakal membawa kemudaratan kepada dirinya sendiri dan keluarga.

IKLAN

Satu demi satu malapetaka berlaku selepas kematian bomoh yang telah membantu Sekar mengikat perjanjian dengan syaitan itu tau! Bukan setakat itu, penonton juga perlu tahu bagaimana pengakhiran kisah seorang yang telah mensyirikkan tuhan melalui filem ini sebab bak kata orang don’t judge a book by it’s cover. Baik atau buruk, penonton boleh nilai sendiri. 

Guna Pelaris, ‘Menjelang Ajal’ Angkat Kisah Nyata Dekat Dengan Masyarakat
Kredit: Rapi Film

Filem ini dilakonkan oleh barisan pelakon terkenal dan berbakat seperti Shareefa Daanish, Daffa Wardhana, Caitlin Halderman, dan ramai lagi. Ia juga mendapat sambutan hangat di negara asalnya, Indonesia dan kalau korang nak tahu. Menjelang Ajal bakal menyelubungi seluruh pawagam di Malaysia bermula pada 16 Mei ini. 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI