Genre seram sering mendapat perhatian ramai dek kerana elemen surprise yang dipaparkan mampu membuatkan kita terkejut, selain daripada tidak sabar untuk melihat babak-babak yang seterusnya.

Filem seram Indonesia antara yang mendapat tempat di hati penonton di Malaysia. Tidak dinafikan negara jiran kita, Indonesia adalah antara yang sering menghasilkan filem-filem seram yang berjaya membuatkan penonton tidak senang duduk di dalam pawagam mahu pun di hadapan kaca televisyen.

Bagi peminat filem genre seram, berikut kami senaraikan antara filem seram Indonesia yang mempunyai jumlah penonton paling tinggi di pawagam. Selamat menonton!

1. KKN Di Desa Penari

KKN Di Desa Penari mengisahkan tentang 6 pelajar dari sebuah kampus di Jawa timur melakukan program Kerja Kuliah Nyata (KKN). Mereka adalah Ayu, Widya,Nur,Anton dan Bima. Mereka melaksanakan KKN selama 6 minggu di desa yang disebut Desa Penari ini. Kisah ini berakhir tragis dengan hilangnya nyawa dua mahasiswa peserta KKN, namun mereka tidak langsung meninggal pada saat mereka di perkampungan Desa Penari itu. Sewaktu filem ini ditayangkan di pawagam, baharu dua minggu sahaja sudah mencatatkan 6 juta tontonan.

BACA: Kisah Benar Viral Di Media Sosial, KKN Di Desa Penari Penuh Aksi Menyeramkan

2. Pengabdi Setan

Ia berkisarkan tentang sebuah keluarga di mana si ibu telah mengalami sakit yang aneh selama tiga tahun sebelum meninggal dunia. Ia berkisarkan tentang sebuah keluarga di mana si ibu telah mengalami sakit yang aneh selama tiga tahun sebelum meninggal dunia. Namun kejadian aneh mula berlaku apabila roh si ibu muncul di rumah.

IKLAN

Filem ini pernah menduduki kedudukan tertinggi dalam rekod filem seram paling laris di Indonesia. Pengabdi Setan berjaya mengutip 4.2 juta tontonan selama dua bulan ditayangkan di pawagam.

3. Suzanna: Bernapas Dalam Kubur

Filem ini mengisahkan tentang seorang perempuan bernama Suzanna yang mati dibunuh oleh perompak, iaitu kawan sekerja suaminya di pejabat. Suzanna yang sudah mati itu bangkit untuk membalas dendam dengan pembunuh-pembunuh itu.

4. Danur: I Can See Ghosts

Ketika ulang tahun kelapannya, seorang budak perempuan bernama Risa telah membuat permintaan untuk mempunyai rakan supaya dia tidak berasa sunyi lagi. Bagaimanapun ibunya, Elly, mula mengesyaki sesuatu apabila anak perempuannya sering bergelak dan bermain seorang diri.

Filem yang diadaptasi daripada novel karya Rissa Saraswati ini mampu mencatatkan sebanyak 2.7 juta tontonan di pawagam.

IKLAN

5. Jailangkung

Jailangkung merupakan filem seram yang dilancarkan pada 2017. Menceritakan tentang kisah tiga gadis yang ingin mengungkap misteri disebalik kejadian tragis yang menimpa ayah mereka. Filem yang dibintangi oleh Jefri Nichol ini ditonton oleh 2.5 juta penonton.

Terbaharu, filem sekuel Pengabdi Setan 2: Communion kini sudah pun ditayangkan di Malaysia dan dengarnya memang lagi seram berbanding yang pertama.

BACA: Pengabdi Setan 2: Communion Makin Seram, Ending Sekuel Lebih Mantap

BACA: 10 Wajah Sebenar Di Sebalik Watak Filem Seram Hollywood

IKLAN

Bagaimana pula dengan korang? Filem seram Indonesia yang mana paling best korang pernah tonton?

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s

Show comments
IKLAN