Gambar sekadar hiasan" Sumber: unsplash.com

Arkansas telah menjadi negeri di Amerika Syarikat pertama yang melarang rawatan pengesahan jantina dan pembedahan untuk golongan transgender di bawah usia 18 tahun.

Rang undang-undang ini juga melarang doktor memberikan penyekat akil baligh (puberty blockers) atau merujuknya kepada penyedia lain untuk mendapatkan rawatan.

Gabenor negeri republik itu telah menggunakan kuasa veto untuk rang undang-undang itu dan menyebutnya sebagai “jangkauan pemerintah yang luas”.

IKLAN

Walaupun begitu, dewan dan senat yang juga dikuasai Republikan negeri itu menolak apa yang dumahukan oleh gabenor negeri itu.

Golongan Transgender Remaja Diharamkan Menerima Rawatan Oleh Pemerintah Arkansas
Puberty Blockers merupakan sejenis ubat untuk menghalang proses akil baligh berlaku. Oleh itu para transgender remaja tidak berubah memiliki suara garau seperti lelaki (bagi transgender lelaki ke perempuan) ataupun membentuk payurada menyerupai wanita (bagi transgender perempuan ke lelaki). Gambar sekadar hiasan, sumber pexels.com

Rang undang-undang itu menghadapi banyak tentangan dari kumpulan termasuk American Academy of Pediatrics, yang mengatakan undang-undang itu akan menyekat golongan muda trans dari rawatan perubatan penting dan meningkatkan risiko mereka untuk membunuh diri.

IKLAN

Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika (ACLU) mengatakan bahawa mereka sedang menyiapkan litigasi, dengan menyatakan bahawa rang undang-undang itu “akan mengusir keluarga, doktor dan perniagaan keluar dari negeri ini dan menghantar mesej yang mengerikan dan menyakitkan hati kepada orang-orang muda transgender yang memerhatikan dalam ketakutan” .

IKLAN

“Ini adalah hari yang menyedihkan bagi Arkansas, tetapi pertarungan ini belum berakhir – dan kami jangka ia akan mengambil tempoh yang panjang,” kata Holly Dickson, pengarah eksekutif ACLU di Arkansas, dalam satu kenyataan.

Sumber: BBC