Tentu sebahagian daripada kita tertanya-tanya jika Pulau Langkawi sahaja yang menjadi pusat pelancongan yang dibenarkan dibuka kepada para pelancong yang telah lengkap dua dos vaksin buat masa ini?

Sabar guys. Kami ada berita baik untuk korang yang sedang mengintai pusat pelancongan lain yang boleh dikunjungi menggunakan kenderaan darat.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri berkata kerajaan sedang meneliti dan akan berbincang mengenai kebenaran merentas negeri untuk kembali menggalakkan industri pelancongan domestik selain pulau peranginan.

Itu bermakna, ia akan merangkumi lokasi pelancongan tanah tinggi seperti Genting Highlands, Cameron Highlands dan Bukit Fraser!

Menurut beliau, perkara tersebut dirancang bagi menggalakkan lagi pergerakan orang ramai untuk secara tidak langsung membantu meningkatkan semula ekonomi tempatan yang sudah sekian lama terjejas sejak tahun lalu.

Kalau korang ada perancangan untuk ke tanah tinggi, apa kata korang rancang dahulu dengan teliti sebelum sebarang pengumuman rasmi dikeluarkan.

Jom lihat di antara 13 tempat wajib kunjung jika korang memilih untuk bercuti di Cameron Highlands.

 

1. Boh Tea Centre

Terdapat dua ladang teh Boh di Cameron Highlands iaitu Boh Tea Center Ringlet dan Boh Tea Center Sungai Palas. Ladang tanaman luas menghijau dengan cuaca dingin ini membuatkan Boh Tea Center antara port lepak terbaik setelah penat mendaki.

 

2. Ladang Teh Cameron Valley/Bharat Tea

Lokasi yang strategik dan tidak tersorok seperti ladang teh Boh membuatkan ia lebih selalu dikunjungi. Korang juga boleh membawa pulang produk teh pelbagai jenis keluaran Bharat Tea.

IKLAN

 

3. Big Red Strawberry Farm

Ada macam-macam makanan berasaskan strawberi yang korang boleh dapatkan di sini. Antaranya seperti waffle, aiskrim sundae, muffin, tart, scone dan milkshake. Rugi kalau tak cuba.

 

4. Kebun strawberi

Ada banyak kebun strawberi yang boleh dikunjungi untuk merasa pengalaman memetik strawberi seperti:

a. KHM Strawberries & Jam, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata.
b. EQ Strawberry Farm, Brinchang.
c. Kok Lim Strawberry Farm, Brinchang.
d. Raju’s Hill Strawberry Farm.

 

5. Cactus Valley Farm

Peminat tumbuhan kaktus mesti ‘gila’ jika ke Cactus Valley Farm. Daripada sekecil-kecil saiz sampailah yang setinggi manusia pun ada dijual pada harga berpatutan.

IKLAN

 

6. Cameron Adventurous

Siapa kata datang Cameron Highlands kena petik strawberi saja? Korang boleh juga cuba aktiviti lasak seperti menaiki 4×4 Safari, ATV Safari dan ATV Extreme di trek khas yang dikelilingi dengan ladang teh. Ditambah pula dengan cuaca sejuk di sana, memang syok!

 

7. Pasar Kea (Kea Farm)

Pasar yang terletak di antara Tringkap dan Brinchang ini menyediakan sayur-sayurannya segar dan kebanyakkannya lebih murah berbanding tempat lain. Ada juga pelbagai jenis bunga segar yang boleh didapati di sini.

 

8. Lavender Garden

Taman ini bukan hanya khusus untuk tumbuhan lavender saja tetapi juga menggabungkan tanaman bunga-bungaan lain. Kalau nak try aiskrim warna ungu, di sinilah tempatnya.

 

IKLAN

9. Avani Chocolate

Avant Chocolate merupakan sebuah perusahaan yang menanam sendiri strawberi dan menghasilkan coklat terbaik sejak 1995. Kalau korang sukakan coklat, mesti akan rambang mata dengan macam-macam jenis coklat serta aiskrim yang ada di sini.

 

10. Time Tunnel Museum

Kalau korang sejenis yang suka mengimbau zaman lampau, muzium ini mempunyai koleksi bahan pameran yang popular, unik dan menarik semasa zaman kanak-kanak dulu.

 

11. Nasi Lemak Sambal Strawberi

Macam mana rasanya nasi lemak sambal strawberi ya? Haa, korang kenalah datang dan cuba sendiri menu viral di 200 Seeds Café ini. Ada yang sanggup travel dari jauh semata-mata untuk mencari nasi lemak ini tau.

 

12. Rose Centre

Mesti tenang kalau dapat dikelilingi dengan lebih 100 jenis bunga mawar, kan? Menariknya, ada juga mawar berwarna hitam dan hijau di sini.

 

13. Air Terjun Robinson