Jarang-jarang kita boleh melihat fenomena langit seakan ‘bebola kapas’ yang besar.

Namun menurut laporan Daily Mai, satu fenomena cuaca luar biasa melibatkan pembentukan awan yang berbentuk seolah-olah ‘Bebola Kapas Besar’ telah memukau penduduk di Argentina.

Kejadian pembentukan awan yang ‘aneh’ ini dikatakan berlaku pada 13 November yang lalu. Terdapat satu rakaman yang dimuat naik di internet dan rakaman itu memperoleh jumlah tontonan lebih daripada 10,000 kali.

Orang ramai yang melihat kejadian itu merasakan perkara itu sangat pelik tetapi cantik pada masa yang sama.

IKLAN

Untuk info fenomena ini di panggil awan Mammatus dengan kata lain juga dikenali sebagai mammatocumulus. Istilah meteorologi ini berasal dari Bahasa Latin, iaitu Mamma yang bermaksud ‘payudara’. Pengistilahan ini mengambil kira dari segi rupa bentuk awan tersebut yang dikatakan memiliki persamaan dengan ‘aset’ berharga kaum wanita.

Pun begitu, setiap kali kemunculan awan ini di dada langit, jangan tertipu dengan keindahannya. Awan ini tidak selembut karakternya. Awan ini disifatkan ganas dan menakutkan.

Ahli meteorologi bernama Peter Gibbs menjelaskan, formasi awan ganjil ini biasanya akan diiringi cuaca ekstrem seperti ribut petir yang sangat kuat. Sebab itu jika awan ini muncul, penduduk di kawasan itu akan bersiap siaga tanda kawasan mereka akan dilanda ribut.

IKLAN
Langit Seakan ‘Bebola Kapas’, Cantik Tapi Petanda… Kenali Fenomena Awan ‘Mammatus’
Awan mammatus yang dirakamm di Nebraska.

Ketika ribut melanda, udara persekitaran berubah menjadi lembap kerana mengandungi molekul air. Wap-wap air di udara ini kemudian ditarik ke atas awan kumulonimbus.

Oleh kerana berlaku proses penyejukan, wap air tadi lazimnya membeku menjadi ais, lalu membentuk gumpalan mammatus. Boleh jadi juga ia berisi campuran ais dan air atau hampir keseluruhannya terdiri daripada air. Diameter awan bonggol ini rata-rata berukuran satu hingga tiga kilometer. Panjangnya pula lebih kurang 0.5 kilometer.

IKLAN

Takut pula penulis bila lihat awan dia, korang macam mana?

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Daily Mail,Utusan.tv

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI