Tidak dinafikan pendidikan sangat penting pada zaman sekarang. Yelah sijil-sijil korang itulah modal untuk kita mendapat perkerjaan yang diidamkan.

Gara-Gara Tak Hafal Sifir Dua, Pasangan Rela Batal Perkahwinan
Sumber Gambar Hiasan : Pexels

Jika di Malaysia dulu, ada budaya sesetengah jurunikah suka bertanyakan beberapa soalan kepada bakal pengantin lelaki seperti surah asas dan beberapa soalan berkaitan perkahwinan namun lain pula apa yang berlaku di India ini.

Menurut laporan Tribune India, satu majlis perkahwinan di Mahoba, India dibatalkan selepas pengantin lelaki gagal menghafal sifir dua. Difahamkan, pengantin perempuan sendiri yang membatalkan majlis perkahwinannya.

Memetik laporan itu, pengantin lelaki berkenaan telah tiba di dewan perkahwinan bersama ‘baraat’ atau rombongan pihak lelaki. Namun, pengantin perempuan yang ragu-ragu dengan kelayakan akademik bakal suami, meminta pengantin lelaki menyebut sifir dua sebelum kalungan bunga dapat ditukarkan.

IKLAN
Gara-Gara Tak Hafal Sifir Dua, Pasangan Rela Batal Perkahwinan
Sumber Gambar Hiasan : Pexels

Rasa Ditipu

Pertukaran kalungan bunga adalah tanda bermulanya upacara perkahwinan.
Sebelum ini, pengantin perempuan mengesyaki keluarga pihak lelaki telah menipu berkenaan tahap pendidikan pengantin lelaki.

Selepas pengantin lelaki gagal dalam ujiannya, pengantin perempuan terus bangun dan meninggalkan dewan perkahwinan tersebut, lapor Times Now News. Media tempatan melaporkan ahli keluarga pengantin perempuan cuba memujuknya tidak berbuat demikian namun dia bertegas dia tidak akan mengahwini lelaki yang tidak tahu asas matematik.

IKLAN

Gara-Gara Tak Hafal Sifir Dua, Pasangan Rela Batal Perkahwinan

“Keluarga pengantin lelaki tidak memberitahu kami dengan tepat tentang tahap pendidikannya. Mungkin juga dia tidak pernah ke sekolah,” kata sepupu pengantin perempuan kepada Tribune India.

IKLAN

Perkahwinan tersebut telah diatur oleh kedua-dua keluarga dan bukan atas permintaan pengantin perempuan mahupun pengantin lelaki. Selepas insiden berkenaan, kedua-dua keluarga mencapai kata sepakat dan bersetuju untuk memulangkan segala hadiah perkahwinan.

Itulah pentingnya kejujuran dalam perhubungan ini, lagi-lagi dalam perkahwinan. Penulis syak lah, pengantin perempuan ni mesti cikgu mata pelajaran Matametik ni…tapi kalau korang pun nak ke kahwin dengan lelaki tak ada pelajaran?

Sumber : Tribune India 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI