Di sebalik kemodenan teknologi masa kini, mungkin ramai kurang sedar atau tidak memahami betapa dunia semakin kecundang angkara perbuatan manusia itu sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN : #PrayForAmazonia Ini Yang Korang Patut Tahu Tentang Kebakaran Di Hutan Hujan Amazon

Dunia yang semakin panas berikutan pencairan di Kutub Utara, gunung-ganang ditarah tanpa belas kasihan, pembuangan plastik yang mengakibatkan hidupan laut mati dan beberapa sikap lain yang sebenarnya boleh dikawal jika kita memahami dunia ini turut diduduki oleh makhluk lain.

Aplikasi TikTok umumnya dikenali sebagai aplikasi yang menggembirakan dan banyak memberi manfaat kepada umum. Namun, baru-baru ini seorang pengguna TikTok yang berasal dari Pakistan sanggup membakar hutan dengan sengaja demi sebuah ‘content’ di laman media sosial popular ini. Malah, tindakan yang tidak masuk akal itu menyebabkan Humaira Asghar berhadapan dengan tindakan mahkamah.

Bukan hanya Humaira Asghar, malah menurut lapor Free Press Journal idea ‘gila’ ini kian menanah dan sedang merebak di Pakistan. Kebanyakan pemuda di sana sanggup untuk melakukan apa sahaja demi sebuah kandungan media sosial.

IKLAN

 

Dalam video 11 saat, kelihatan Asghar berjalan menuruni Margalla Hills di Pakistan sambil dibelakangnya api bergerak perlahan dengan lagu pop sebagai muzik latar video pendek. Manakala di bahagian kapsyen pula, Asghar menulis bahawa api sedang marak di mana sahaja dia berada – satu kapsyen berani mati yang boleh memberi kesan kepada alam sekitar.

Asghar bukan satu-satunya TikToker Pakistan yang telah dituduh membakar hutan hanya untuk kandungan media sosial. Pihak berkuasa Pakistan berkata, membakar hutan adalah budaya baharu yang muncul di negara yang kini sedang berjuang dengan situasi cuaca panas yang tidak menentu. Anak muda ini wajar di tangkap kerana kebodohan mereka yang gilakan populariti dan jumlah tanda suka, kata Lembaga Pengurusan Hidupan Liar Islamabad Rina S Khan Satti di laman Twitter miliknya.

IKLAN

 

Menurut laporan Indian Express pula, seorang lelaki di bandar Abbottabad turut ditahan kerana sengaja membakar hutan untuk dijadikan sebagai latar bagi kandungan videonya. Dalam satu lagi video yang dikeluarkan baru-baru ini, dua lelaki dilihat melakukan hal yang sama dengan menyalakan api di sebuah hutan kemudian melarikan diri sambil muzik dimainkan sebagai latar video pendek tersebut.

Hmm..Dorang tak tahu perlakuan dorang ini mampu memberi kesan kepada ekosistem alam sekitar. Kenapalah nak pergi bakar hutan tu.Boleh je kan boleh guna efek je sekarang…huhu

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Indian Express , Twitter