Minggu ini ibarat minggu yang amat bermakna untuk penggiat dan peminat seni perfileman dan drama di Malaysia.

 

Semalam, netizen akhirnya disajikan dengan tayangan filem Dukun terbitan Astro Shaw selepas 12 tahun penantian. Satu tempoh yang cukup lama untuk sesebuah filem diperam tanpa khabar berita.

Hari ini pula, drama bersiri Gantung The Series terbitan Red Communications pula yang menemui peminat novel keluaran Fixi; Gantung menerusi Astro First setelah tempoh hampir dua tahun selepas penggambarannya siap dijalankan.

Gantung The Series Akhirnya Temui Penonton Secara ‘Halal’

Artikel Berkaitan: 10 Perkara Tentang Ikmal Amry, Pelakon Gantung The Series

IKLAN

Gantung The Series terlebih dahulu ditayangkan di Indonesia melalui aplikasi Tribe pada akhir bulan Disember tahun lalu. Walaupun peminat Gantung di Malaysia mempertikaikan mengapa ia tidak ditayangkan secara serentak di kedua-dua buah negara memandangkan Gantung The Series melibatkan kru dan pelakon daripada Malaysia dan Indonesia.

Pada awalnya, khabar angin mengatakan ia akan dapat ditonton secara rasmi di Malaysia pada Januari. Memasuki bulan Februari, Gantung The Series masih kekal menjadi tanda tanya.

Sehinggakan pada bulan Mac, drama tersebut telah disebarkan secara ‘haram’ di platform media sosial dan WhatsApp.

Gantung The Series Akhirnya Temui Penonton Secara ‘Halal’

IKLAN

Artikel Berkaitan: Peminat Muat Naik Gantung The Series Secara Haram Di Sosial Media, Versi ‘Halal’ Bila Nak Tayang?

Sempat juga penulis bersembang dengan Nadia Khan berkenaan isu tersebut.

Sebagai penulis novel dan skrip untuk drama ini, perasaannya bercampur baur. Gembira kerana akhirnya penonton dapat menikmati dan menilai karya tersebut. Pada masa yang sama, risau sekiranya harapan untuk melihat Gantung The Series disiarkan secara rasmi terkubur begitu saja memandangkan isu tayangan ‘haram’ merebak dengan terlalu pantas.

IKLAN

Namun kini, Nadia Khan, para pelakon, kru dan semua yang terlibat akhirnya boleh tersenyum setelah ia dikeluarkan secara rasmi menerusi Astro First secara mengejut.

Gantung The Series Akhirnya Temui Penonton Secara ‘Halal’

Gantung The Series Akhirnya Temui Penonton Secara ‘Halal’

Dikeluarkan dalam format 8 episod original selama 45 minit setiap satu, korang boleh membeli pakej drama bersiri ini hanya pada harga RM15.90 untuk tontonan 10 hari.

Walaupun ramai yang sudah menonton Gantung The Series, Nadia Khan and co. masih memerlukan sokongan korang untuk menontonnya secara ‘halal’ agar harapan peminat Gantung untuk melihat Gantung The Series musim kedua mampu menjadi kenyataan okay.