Peningkatan kes dari sehari ke sehari di Sabah dan terdapat 1,195 kes positif jangkitan Covid-19 dilaporkan di beberapa daerah dalam tempoh 1 hingga 27 September lalu membimbangkan semua orang.

Akhirnya, Demi Keselamatan 4 Daerah Sabah Dikenakan PKPDB Mulai Malam Ini

Tambahan lagi apabila PRU di Sabah melabuhkan tirai dan ramai yang pulang semula ke semenanjung.

Terbaru, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Dato Seri Ismail Sabri Yaakob telah membuat pengumuman bahawa kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) Secara Pentadbiran di daerah Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna mulai 12.01 tengah malam ini sehingga 20 Oktober depan.

IKLAN

MENGENAI PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN BERSASAR (PKPDB) SECARA PENTADBIRAN DI DAERAH LAHAD DATU, TAWAU,…

Posted by Ismail Sabri Yaakob on Monday, 28 September 2020

Perintah yang akan berkuatkuasa bermula malam ini itu akan berlanjutan sehingga 25 September. Semua aktiviti di masjid dan institusi pendirikan diarahkan tutup. Aktiviti sykan dan juga social dan budaya turut tidak dibenarkan sehingga tamatnya perintah yang dikeluarkan.

“Mengambil kira jumlah kes Covid-19 terbabit, kerajaan atas nasihat Menteri Kesihatan memutuskan untuk melaksanakan arahan PKPDB secara pentadbiran di kawasan-kawasan ini.

IKLAN

Akhirnya, Demi Keselamatan 4 Daerah Sabah Dikenakan PKPDB Mulai Malam Ini

“Pelaksanaan PKPDB ini bagi membendung jangkitan dan penularan Covid-19 dalam daerah berkenaan serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari,” katanya dalam satu kenyataan di laman Facebook rasmi.

IKLAN

Akhirnya, Demi Keselamatan 4 Daerah Sabah Dikenakan PKPDB Mulai Malam Ini
.

Menurut beliau, bagi memastikan pematuhan perintah itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pegawai yang diberi kuasa, akan mengawal seluruh kawasan terbabit.

***P/S – Diharapkan mereka yang tinggal di 4 daerah di Sabah ini mengikut perintah yang dikuatkuasakan. Kita yang masih boleh bergerak bebas ini, sila patuhi saranan kerajaan. Kalau boleh elakkan tempat sesak dan amalkan penjarakan sosial.

Sumber : Ismail Sabri Yaakob

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI