EPISOD 5 (14)

Sempat menyaksikan episod kelima pencarian Dewi Remaja 2019 pada hari Sabtu lalu..?

Seperti yang telah korang tonton, episod kali ini telah menyaksikan kolaborasi Dewi Remaja bersama rakan telekomunikasinya, redONE untuk cabaran menyediakan idea dan iklan 30 saat untuk jenama tersebut.

Ia perlulah selari dengan 8 kelebihan yang ditawarkan oleh pelan data RM8 redONE.

Jadi jom tengok satu-persatu hasil video mereka dan komen yang diberikan oleh para juri; Yusry Abdul Halim, Scha Alyahya, Encik Farid Yunus (CEO redONE) dan juri jemputan Fizo Omar.

AZRA

IDEA: “Seorang ibu tunggal yang perlu memikirkan banyak komitmen bayaran. Apabila kos perbelanjaan bertambah, dia terlihat iklan redONE yang lebih murah dan terus ke Service Centre untuk subsribe pakej redONE bagi 2 orang anaknya, Nynaa dan Adriana.”

SCHA: Jujurnya, saya tak faham jalan cerita bila sampai tengah jalan. Saya tak dapat bezakan karakter awak sebagai ibu dan mereka berdua sebagai anak.

FIZO: Alang-alang nak buat, letak effort sedikit pada body language.
.

.
.

SYAMIRA

IDEA: “Saya tukar jalan cerita 100% untuk poin pengguna blacklisted diterima. Apabila dia berpisah dengan ‘kekasih’-nya yang merupakan pelan data syarikat lain, dia berjumpa redONE dan terus jatuh cinta dengan prinsip Blacklist Accepted itu.”

FARID: Saya terkejut apabila idea awak bertambah bagus daripada yang asal. Ia mudah untuk ditonton, semua orang faham dengan konsep kahwin di antara kita dan jenama pelan data.
.
.
.

NYNAA

IDEA: “Saya mendapat kelebihan Unlimited Free Calls dan saya cuba untuk terangkan mengenai situasi mudah membuat panggilan dengan menggunakan redONE.”

SCHA: Saya nampak yang awak plan jalan cerita ini dengan rapi. Yes, ia mudah difahami tetapi saya rasakan ia terlalu ringkas dan expected.

FIZO: Saya melihat ia adalah lebih baik daripada semasa awak present tempoh hari.
.
.
.

ADRIANA

IDEA: “Saya kehabisan data, malah terkejut bila menerima bil bulanan. Dengan pelan data RM8 redONE, saya tak lagi berdepan masalah itu.”

YUSRY: Kadangkala bagus untuk keluarkan idea yang selamat. Tapi kali ini saya rasakan ia hanya biasa-biasa saja.

FIZO: Maaf jika saya katakan ia seperti idea asal ada saja. Too dry. Tidak salah untuk awak gunakan one-man show tetapi awak perlu tampil luar biasa dalam video tersebut.

FARID: Saya setuju dengan komen Fizo. Awak juga tidak betul-betul highlight tentang poin komitmen terendah.
.
.
.

IKLAN

AMANDA

IDEA: “Saya perbaiki jalan cerita dan menukarnya 100% agar penonton mudah memahami.”

YUSRY: Walaupun awak bermain dengan 1 frame saja iaitu di dalam kereta, jalan cerita awak bagus dan penggunaan info grafik juga berjaya menerangkan konsep susah mendapatkan line di kawasan parkir kereta.
.
.
.

SHAZA

IDEA: “Saya perlu terangkan kelebihan International Direct Dial yang kompetitif oleh redONE. Saya jadikan jalan ceritanya mudah dengan menggunakan pasangan kekasih.”

FARID: Bagi saya, poin awak yang paling sukar untuk diterangkan kepada pengguna muda kerana zaman sekarang kita ada cara berhubung yang lain seperti WhatsApp dan sebagainya. Tetapi lakonan awak menarik perhatian saya.
.
.
.

ASH

IDEA: “Saya perlu lakonkan watak seorang yang alami isu overcharged. Dengan redONE saya ada pilihan untuk memilih pelan data yang sesuai dengan penggunaan bulanan saya.”

SCHA: Sangat plain. Visual awak terlalu cepat untuk saya fahami. Mesej awak juga seakan tidak sampai.
.
.
.

DIAN

IDEA: “Saya menerima poin redONE dengan Caj Mobile Rendah. Cuma kalau saya ada lebih banyak masa untuk proses editing, saya akan lebih puas.”

FIZO: Saya suka ada elemen kelakar dalam mesej awak. Idea awak yang paling saya sukai semalam dan awak berjaya terapkan idea tersebut dalam bentuk visual.

*

IKLAN

Walaupun sukar untuk membuat keputusan, para juri perlu sebulat suara membuat keputusan untuk meletakkan Azra di kedudukan terbawa.

Sekaligus, Azra menjadi peserta kelima tersingkir dari pencarian Dewi Remaja 2019.

ARTIKEL BERKAITAN : Saingan Semakin Sengit, Azra Tinggalkan Dewi Remaja Selepas Cabaran redONE

Peraduan Kumpul & Terbang

Istimewa untuk Dewi Remaja 2019, kami dengan kolaborasi penaja dari Scoot Airlines mengadakan peraduan khas ‘Kumpul & Terbang’!

Basically, apa yang perlu korang lakukan adalah menonton kesemua episod Dewi Remaja 2019 di saluran Astro Ria & Ria HD (setiap Sabtu jam 9.00 malam atau siaran ulangan setiap hari Selasa jam 1.30 tengah hari). Ataupun korang boleh menontonnya secara online di aplikasi Astro GO.

Tonton dan kumpul soalan & jawapan pada setiap artikel recap Dewi Remaja 2019 (seperti artikel ini).

Hantarkan kesemua jawapan sebelum 25 Disember 2019 kelak ke remaja@ideaktiv.com.

FIZO OMAR – Bukan Mudah Dewi Remaja Keluarkan Idea Iklan, Sebagai Duta Perlulah..
Print.

SOALAN EPISOD 5

1. Siapakah nama lokasi untuk cabaran pertama episod kelima bersama Dato’ Fazley Yaakob?

2. Siapakah seorang lagi finalis yang berada di bottom 2 bersama Azra?

3. Namakan 2 orang pemenang yang dipilih oleh Encik Farid Yunus sebagai finalis terbaik untuk cabaran bersama redONE.

IKLAN

*

Jawab dan kumpul 3 soalan ini hingga 25 Disember 2019 agar korang berpeluang untuk memenangi 3 pasang tiket penerbangan tajaan Scoot Airlines.

Scoot menghubungkan lebih 60 destinasi di 17 buah negara seluruh dunia dari Singapura. Ini termasuklah Athens, Berlin, Gold Coast, Jeddah, Sydney dan terbaru, Trivandrum, Wuhan dan Kunming.

Di dalam Malaysia, Scoot menawarkan penerbangan dari/ke Kota Bharu, Ipoh, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi dan Pulau Pinang. Penang. Bermula 3 Disember 2019 pula, Scoot akan terbang dari/ke Kota Kinabalu!

*

TERMA & SYARAT PENYERTAAN

• Semua peserta MESTI berumur 21 tahun ke atas pada masa mereka menyertai peraduan. Peserta mestilah seorang warganegara Malaysia dan / atau penduduk tetap Malaysia. Sekiranya peserta di bawah umur 21 tahun, penyertaan mereka mestilah diawasi oleh ibu bapa atau penjaga yang sah.

• Peserta mesti memegang pasport semasa dengan sekurang-kurangnya enam bulan sah dari tarikh perjalanan.

• Follow Facebook dan Instagram (@majalahremaja) serta Twitter (@majalahremajaMY).

• Follow Facebook (@FlyScootMY) dan Instagram (@flyscoot)

• Wargakerja Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd, Nu Ideaktiv Sdn Bhd, Astro Malaysia Holdings Berhad (ASTRO), Scoot Airlines ataupun ahli keluarga serta kenalan rapat tidak dibenarkan untuk menyertai peraduan ‘Kumpul & Terbang’ ini. Sebarang penyertaan akan dibatalkan secara serta-merta.

• Tarikh tutup penyertaan untuk menghantarkan emel adalah pada 20 Disember 2019 (Jumaat). Sebarang penghantaran lewat selepas tarikh tersebut tidak akan dilayan oleh pihak pengurusan.

• Semua hadiah tidak boleh dipindah milik kepada pihak ketiga dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai.

• Sekiranya hadiah yang diperolehi berupa tiket penerbangan hilang, rosak atau tamat tempoh, Scoot tidak akan bertanggungjawab untuk menggantikan dengan tiket penerbangan baru. Pihak pengurusan berhak untuk menggantikan mana-mana hadiah dengan hadiah yang lain. Tiada aduan yang akan dilayan mengenai perkara tersebut.

• Pihak pengurusan tidak akan melayan sebarang aduan mengenai kualiti dan kuantiti hadiah yang telah diberikan.

• Peserta menyatakan dan menjamin bahawa mereka tidak pernah mempunyai apa-apa sabitan atau rekod jenayah dan tidak pernah mempunyai tingkah laku yang boleh menjejaskan reputasi peraduan.

• Penyertaan yang tidak lengkap dan tidak teratur dikira tidak sah (mengikut budi bicara mutlak pihak pengurusan).

*

Jangan lupa nantikan TIGA lagi soalan dari Episod 6 minggu hadapan!