EP_01_01 Hero Remaja 2017. Foto: Akmar Azimi / Kumpulan Media Karangkraf.

14 September lalu telah menyaksikan keudaranya episod pilot program Hero Remaja 2017. Ditayangkan di saluran Astro RIA (104) dan RIA HD (123), ini merupakan kali pertama program Pencarian Hero Remaja ditayangkan di saluran televisyen setelah sembilan kali dianjurkan, bermula sejak tahun 1990.

Seperti biasa, episod pertama merupakan peluang buat kesemua 19 orang para finalis untuk memperkenalkan diri masing-masing kepada penonton di seluruh Malaysia yang menyaksikan mereka di layar kaca.

Setiap seorang mempunyai daya tarik tersendiri dan latar belakang yang nyata berbeza, lalu menjadikan pencarian Hero Remaja 2017 lebih dinamik dan bervariasi.

HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
EP01 Hero Remaja 2017 Dari Kiri: Safwan Nazri, Ilham Anuar, Irfan Akmal, Amir Azhari, Nabil Aqil, Ezmir Sadriq & Muaz Naufal. Foto: Akmar Azimi

Cabaran pertama yang menanti mereka adalah cabaran catwalk di kawasan awam. Bertempat di pekarangan boulevard Parkson Maju Junction, Kuala lumpur, bukan sebarangan catwalk yang harus ditempuh para finalis. Apa yang mereka tidak tahu adalah mereka perlu memperagakan pakaian yang unik dan lari dari kebiasaan.

Tegas Pak Nil yang diperkenalkan sebagai juri tetap Hero Remaja 2017, “Yang penting, jangan banyak complain. Sebab sebagai seorang model yang memperagakan pakaian, anda harus menerima apa sahaja pakaian dan apa saja bentuk tata hias.”

HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
EP01 Hero Remaja 2017 Para juri untuk cabaran catwalk iaitu Idris Khan, Scha Alyahya dan Pak Nil. Foto: Akmar Azimi

Idris Khan Muncul Sebagai Mentor Episod Pertama

Pak Nil tidak keseorangan untuk cabaran pertama ini. Setelah memperkenalkan Scha Alyahya – pelakon, model, entrepreneur dan Dewi Remaja 2005/2006 – sebagai hos program dan juri pada kali ini, kejutan menanti mereka apabila seorang lagi juri jemputan dipanggil masuk ke set – Idris Khan.

“Make sure to sell the clothes, bukan jual diri. Remember, do your best,” kata Idris. Sebagai seorang model mentor bagi episod pertama ini, Idris Khan yang juga merupakan bekas finalis Pencarian Hero Remaja 2007/2008 tidak asing dalam dunia peragaan di Malaysia.

IKLAN
HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
EP01 Hero Remaja 2017 Idris Khan bertindak sebagai Model Mentor untuk cabaran catwalk. Foto: Akmar Azimi
HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
EP01 Hero Remaja 2017 Dari Kiri: Aziq Mukhriz, Alif Muhaimin, Ashraff Moghni, Safwan Nazri, Aiman Rahman, Haziq Farid dan Ilham Anuar. Foto: Akmar Azimi

Hampir lapan tahun berkecimpung dalam modelling sebelum berganjak memasuki dunia lakonan pada tahun 2015 dengan drama pertamanya Puteri Gunung Ledang. Tentunya Idris memiliki ‘insider story’ yang boleh dikongsikan kepada para finalis.

Dalam sesi perkongsian di antara Idris dan para finalis, Idris berkata, “Dunia peragaan nampak glamor dari luar tapi ia melibatkan self-discipline yang sangat tinggi di kalangan semua orang yang terlibat. Dari pereka fesyen, team pereka, jurumekap, jurugambar, juruacara, pengarah set studio dan tentunya, model.

“Jadi kamu harus ingat, you’re not the main cast. You are just a part of a very hardworking team.”

“Sebagai seorang model, perkara paling utama adalah displin dan rasa hormat. Hormati orang di sekeliling kamu yang sedang bertungkus-lumus membuatkan gambar kamu kelihatan cantik,” tambah Idris lagi.

HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
Who Did They Wear. Dari Kiri: Aziq Mukhriz (Shamil Nazri), Adam Yusuf (Sherah Danish dan ZSAYKL), Muaz Naufal (Faiz Ripin) & Ikmal Amry (Sherah Danish) Foto: Akmar Azimi

Tentunya finalis berdebar untuk mendengar komen yang dilontarkan kepada para finalis setelah mereka berjalan di runway. Dalam episod pertama yang disaksikan oleh korang, tak semua komen diperdengarkan. Namun, ada beberapa komen yang mungkin akan menarik perhatian semua.

IKLAN

Contohnya, finalis Nabil Aqil menurut Pak Nil tidak kelihatan begitu yakin dengan skil catwalknya. Pada pandangan mata juri, Nabil tidak kelihatan begitu stabil ketika berjalan, lalu membuatkan mereka bingung.

Bukankah Nabil terpilih sebagai model di pentas Kuala Lumpur Fesyen Week (KLFWRTW) 2017 yang lalu? Namun apa yang tidak diketahui oleh juri adalah Nabil baru saja pulih dari insiden tapak kaki cedera, hanya beberapa hari sebelum cabaran tersebut.

HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
Who Did They Wear. Dari kiri: Ilham Anuar (ZSAYKL), Safwan Nazri (in-house) & Aiman Rahman (Sherah Danish) Foto: Akmar Azimi
HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
Who Did They Wear. Dari Kiri: Ezmir Sadriq, Nabil Aqil & Ashraff Moghni (kesemua dalam persalinan ZSAYKL) Foto: Akmar Azimi
HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
Who Did They Wear. Dari Kiri: Haziq Farid (Elfie.Clo), Farhan Asri (Shamil Nazri), Amir Azhari (in-house) & Irfan Akmal (Elfie.Clo) Foto: Akmar Azimi

Kelibat Adam Yusuf dan Aiman Rahman di runway pula nyata menampakkan sisi amatur mereka sebagai pendatang baru dalam industri. Namun, Scha tertarik dengan presence quality yang ada pada Adam dan Aiman walaupun cara catwalk mereka bukanlah yang terbaik di kalangan semua.

“Adam nampak macam gangster ketika di hujung runway! Haha, like he gives this fierce face to all of us. Aiman pula bagi saya cuba sedaya mungkin to be different. Mungkin nampak amatur tetapi itulah yang membuatkan mereka memorable kepada saya,” kata Scha.

IKLAN

‘Too choreographed’, ‘a little bit loose; dan ‘that really shocked me, in a good way’. Itu antara komen yang diberi kepada (mengikut susunan) Ikmal Amry, Irfan Akmal dan Amir Azhari. Razman Mahayuddin pula mengalami insiden biasa yang selalu dihadapi model profesional sekurang-kurang sekali dalam kehidupan modelling mereka iaitu insiden kasut ‘tersangkut’ atau ‘tergelincir’ di atas runway. Seperti yang Idris Khan katakan tadi, suka atau tidak akan pakaian yang diberikan kepada mereka, you have to own it.

Jadi, siapa yang paling outstanding untuk cabaran kali ini?

HR2017 Episod 01: Cabaran Catwalk “Yang Penting, Jangan Banyak Complain”
Who Did They Wear. Dari Kiri: Harris Annuar (Seth & Luna), Razman Mahayuddin (in-house), Alif Muhaimin (Sherah Danish) & Qaliff Qayyum (in-house) Foto: Akmar Azimi

“We have to give it to Harris Annuar. Mungkin ada yang akan cakap, alah dia ada latar belakang sebagai model. Tapi itu saja tak memadai. Apa yang penting adalah keyakinan luaran semasa berjalan di runway dan Harris kelihatan seperti dia tahu apa yang dia lakukan,” kata Scha.

Adakah korang setuju dengan pilihan juri untuk cabaran pertama ini? Dan nak tahu apa yang berlaku di sebalik tabir cabaran photoshoot Hero Remaja 2017 untuk episod pertama? Nantikan entry seterusnya.

Jangan lupa juga untuk terus mengikuti episod kedua program Hero Remaja 2017 pada minggu hadapan. Hari Khamis jam 9.00 malam di saluran Astro RIA (104) dan RIA HD (123). Follow perkembangan terbaru dari Hero Remaja 2017 di https://www.instagram.com/pencarianheroremaja/ dan vote Hero Favourite korang sehingga episod Finale nanti di http://www.remaja.my/vote/ . Ingat, SATU VOTE, SATU HARI.