Kemunculan drama rantaian panjang baharu berjudul Angkara Cinta di saluran Astro Prima sejak Isnin lalu telah mula menarik perhatian ramai peminat drama tempatan.

Tarikan tersebut bukan hanya sekadar disebabkan oleh kelibat para pelakon remaja seperti Hun Haqeem, Wanna Ali dan Meerqeen dari Hero Remaja 2020. Malah, ramai juga tertarik dengan jalan ceritanya yang menyatukan dua orang sahabat baik dengan rupa paras seakan sama.

Seorang dibesarkan dalam serba kemewahan (Luqmanul) manakala seorang lagi dihimpit kemiskinan (Haqeem).

Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

Rupa-rupanya, wakak Luqmanul dan Haqeem yang dibawakan oleh Hun dan Meerqeen di dalam cerita ini adalah adik beradik kepada seorang bapa yang sama. Haa, sama ada Luqmanul dan Haqeem ini adalah pasangan kembar, itu penonton kenalah tunggu untuk episod-episod seterusnya kerana konflik keluarga mereka berdua ini memang sarat dengan drama.

Cuma satu perkara yang membuatkan penulis tertanya-tanya apabila menonton beberapa episod pertama Angkara Cinta ini.. adakah benar pasangan kembar boleh mengesan diri masing-masing?

Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

Adakah pasangan kembar mampu membaca fikiran masing-masing seperti yang selalu diperkatakan?

Jom lihat di antara fakta dan auta si pasangan kembar.

 

IKLAN

Boleh Baca Fikiran Masing-Masing

Selalu kan kita tonton dalam drama bersiri popular seperti Full House di mana kembar boleh pantas mengetahui apa yang sedang difikirkan oleh pasangannya. Kata orang, ada telepati. Malangnya, fakta ini adalah auta dan tidak pernah dibuktikan oleh kajian

Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

Simptom yang dikenali sebagai extra-sensory perception (ESP) ini boleh berlaku, namun tak semestinya di kalangan pasangan kembar saja. Dengan sahabat karib kita pun boleh secara tidak sengaja.

Apapun, ada juga kajian yang mengatakan, walaupun kembar tidak mempunyai telepati, mereka boleh berkomunikasi menerusi bahasa tubuh tanpa bercakap. Ini kerana mereka telah menghabiskan masa yang lama with each other sedari di dalam rahim ibu mereka lagi.

Jawapan : AUTA

 

IKLAN

Boleh Rasa Kembar Sakit

Banyak sebenarnya eksperimen yang pernah dilakukan oleh pakar untuk mengkaji teori ini.

Namun sekali lagi, ini adalah teori auta apabila pasangan kembar yang diuji tidak dapat merasai apa-apa kesakitan yang dialami oleh salah seorang daripada mereka.

Apa yang dirasai oleh kembar sebenarnya adalah perasaan empati yang selalu dipupuk apabila kita rapat dengan seseorang. Di situ, kita dapat merasai kesakitan emosi yang dialami mereka.

Jawapan : AUTA

 

Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

Semua Kembar Seiras

Obviously, teori ini salah. Ada kembar yang seiras dan ada yang tidak. Walaupun Shazli dan Shaznin kelihatan seiras, sebenarnya lebih ramai pasangan kembar di luar sana yang tidak sama fizikalnya.

IKLAN

Bagaimanapun, fakta yang benar adalah pasangan kembar akan kelihatan seiras sekiranya tali pusat mereka bercantum ke plasenta yang sama.

Jawapan : AUTA

 

Atuk & Nenek Kembar Juga Adalah Kembar

Selalunya, ibu bapa yang mempunyai adik beradik kembar akan menurunkan genetiknya kepada anak korang.

Walaupun tak dapat mengenal pasti sama ada anak kembar korang kelak akan seiras ataupun tidak, peluang korang untuk menimang cahaya mata kembar itu tinggi.

Jawapan : FAKTA

*

Itu tentang pasangan kembar. Bagaimana pula dengan anak tunggal?

8 Perangai Anak Tunggal Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI