Fakta Atau Auta? Pasangan Kembar Boleh Rasa Sakit & Baca Fikiran

1234
Cuba korang teka, yang mana satu ialah suami sebenar Emma Maembong. Hehe..

 

Perkongsian suami pelakon Emma Maembong iaitu Muhammad Shazli Azhar pada hari telah menarik perhatian ramai pengguna media sosial.

Ini kerana ramai yang tidak menyangka bahawa lelaki kacak itu mempunyai seorang pasangan kembar yang dikenali sebagai Muhammad Shaznin Azhar.

Untuk pengetahuan, Shaznin (yang masih bujang, ehiks!) berusia 32 tahun dan merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda daripada Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) di Australia.

 

View this post on Instagram

 

When you only had kuih raya and your aunty asked how was the food #passmethetarts

A post shared by Shaznin (@shaznin.a) on

Ia membuatkan penulis tertanya-tanya, adakah pasangan kembar seperti Shazli dan Shaznin ini mampu membaca fikiran masing-masing seperti yang selalu diperkatakan?

Jom lihat di antara fakta dan auta si pasangan kembar.

 

Boleh Baca Fikiran Masing-Masing

Selalu kan kita tonton dalam drama bersiri popular seperti Full House di mana kembar boleh pantas mengetahui apa yang sedang difikirkan oleh pasangannya. Kata orang, ada telepati. Malangnya, fakta ini adalah auta dan tidak pernah dibuktikan oleh kajian

IKLAN

Simptom yang dikenali sebagai extra-sensory perception (ESP) ini boleh berlaku, namun tak semestinya di kalangan pasangan kembar saja. Dengan sahabat karib kita pun boleh secara tidak sengaja.

Apapun, ada juga kajian yang mengatakan, walaupun kembar tidak mempunyai telepati, mereka boleh berkomunikasi menerusi bahasa tubuh tanpa bercakap. Ini kerana mereka telah menghabiskan masa yang lama with each other sedari di dalam rahim ibu mereka lagi.

Jawapan : AUTA

 

Boleh Rasa Kembar Sakit

Banyak sebenarnya eksperimen yang pernah dilakukan oleh pakar untuk mengkaji teori ini.

Namun sekali lagi, ini adalah teori auta apabila pasangan kembar yang diuji tidak dapat merasai apa-apa kesakitan yang dialami oleh salah seorang daripada mereka.

Apa yang dirasai oleh kembar sebenarnya adalah perasaan empati yang selalu dipupuk apabila kita rapat dengan seseorang. Di situ, kita dapat merasai kesakitan emosi yang dialami mereka.

Jawapan : AUTA

 

Semua Kembar Seiras

Obviously, teori ini salah. Ada kembar yang seiras dan ada yang tidak. Walaupun Shazli dan Shaznin kelihatan seiras, sebenarnya lebih ramai pasangan kembar di luar sana yang tidak sama fizikalnya.

Bagaimanapun, fakta yang benar adalah pasangan kembar akan kelihatan seiras sekiranya tali pusat mereka bercantum ke plasenta yang sama.

Jawapan : AUTA

 

Atuk & Nenek Kembar Juga Adalah Kembar

Selalunya, ibu bapa yang mempunyai adik beradik kembar akan menurunkan genetiknya kepada anak korang.

Walaupun tak dapat mengenal pasti sama ada anak kembar korang kelak akan seiras ataupun tidak, peluang korang untuk menimang cahaya mata kembar itu tinggi.

Jawapan : FAKTA

*

Itu tentang pasangan kembar. Bagaimana pula dengan anak tunggal?

8 Perangai Anak Tunggal Yang Mungkin Ramai Tak Tahu