Azfar Heri. Foto IDEAKTIV. Jaket & Kemeja LEVI's Malaysia.

 

AZFARHERI

Raikan Kemenangan

Foto IDEAKTIV oleh Azfarina Sulaiman & Niza Suhaimi 
Penyelaras & Teks Ain Norman Arahan FZ Aimman Penata Gaya Ruziana Zainal
Video Sherfiqa Solekan & Dandanan Ayang Kamell
Lokasi Four Points By Sheraton, Chinatown Kuala Lumpur
Persalinan COACH & LEVI’s Malaysia

 

“Eh, mana (orang) yang lain?”

Berdiri tunggal seorang diri, kehadiran Azfar Heri tanpa pembantu peribadi yang seakan sudah menjadi kawajiban dalam kalangan personaliti remaja tempatan disambut team Remaja di kaki bangunan hotel Four Points by Sheraton Kuala Lumpur, Chinatown awal Ramadan lalu.

Trafik sedikit sesak katanya, menjadikan diri yang sedang berpuasa ini sedikit letih. Begitupun, semangat untuk menjalankan sesi penggambaran cover pertamanya membuatkan Azfar kekal bertenaga. Tiada sekelumit resahan hadir dari bibir. Terdetik di hati penulis, mungkin inilah faktor yang membolehkan Azfar kekal diminati warganet sehingga ke hari ini.

Pendakian drastik pemilik nama Azfar Heri ini sebagai seorang personaliti media sosial sepanjang tahun lalu tidak boleh disangkal. Dengan pengikut seramai 1 juta orang di Instagram dan lebih 700 ribu lagi di laman Twitter, pastinya kelibat remaja berusia 23 tahun ini tidak pernah terlepas daripada ‘melalui’ halaman timeline warganet di Malaysia.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Windbreaker & Beg. COACH

Peningkatan jumlah pengikut itu juga sekali gus membolehkan Azfar tergolong dalam carta lima akaun Twitter yang mencatatkan peningkatan pengikut tertinggi di Malaysia pada tahun lalu.

Not bad for a guy who started all of this by uploading a recipe video on Instagram Story, right?

“Saya memang minat memasak! Mulanya, hanya rakan terdekat yang memberikan komen positif terhadap video masakan saya itu dan mencadangkan agar saya menyenaraikannya dalam segmen butang ‘highlight’ di Instagram.

IKLAN

“Saya kemudiannya menukar strategi dengan memuat naik video masak berdurasi seminit pula. Seingat saya, daripada situlah video masakan saya jadi viral apabila ramai orang awam mula kongsikannya di Twitter.

“Kebetulan pula waktu itu sudah menghampiri bulan Ramadan, bertambah bersemangatlah saya berkongsi resipi-resipi lain di media sosial,” kata Azfar membuka bicara ketika bertemu empat mata dengan penulis. Dia kemudiannya mencipta akaun YouTube dan mula memikirkan selain resipi masakan demi mempelbagaikan lagi graf content.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Windbreaker & Beg. COACH

 

Tegas Mendidik Adik

Mungkin ramai yang tidak tahu, Azfar kini merupakan seorang pelajar tahun akhir jurusan multimedia di Universiti Kuala Lumpur. Menjadi seorang pelajar bergelar personaliti media sosial nyata bukanlah satu perkara yang mudah; apatah lagi jika seseorang itu mengambil berat akan soal pelajarannya seperti Azfar.

“Sejak PKP tahun lalu, saya hanya menghadiri kelas secara atas talian. Adakalanya agak sukar untuk saya terkejar-kejar menyiapkan tugasan oleh pensyarah. Dan untuk itu, saya bersyukur kerana mempunyai rakan sekuliah yang sangat membantu dan para pensyarah yang memahami.

“Jika tidak bergelar Azfar Heri seperti yang kamu kenali sekarang, saya mungkin akan memilih kerjaya sebagai seorang video editor. (ketawa) Itupun kerana minat mendalam.”

IKLAN

Dari perawakan luaran, karakternya jelas merupakan seorang yang periang. Gelak tawa sering menjadi penyeri dan trademark dalam video yang dimuat naik. Begitupun, hanya segelintir tahu tanggungjawab besar Azfar Heri yang sebenar terhadap keluarganya telah menjadikan sebagai seorang yang tegas ketika mendidik adik-adik di bawah jagaannya.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Jaket, Seluar Denim & Apron. LEVI’s Malaysia Beg. COACH Kasut. adidas IVY PARK

“Saya dibesarkan oleh ibu tunggal dan mempunyai empat orang adik-beradik. Menggalas tanggungjawab sebagai anak sulung, sudah tentu ia merupakan satu tugas besar buat saya; tambahan pula apabila kami dikurniakan rezeki memiliki seorang adik istimewa.”

Of course, tugas yang digalas oleh saya ini punya cabaran. Pada usia muda, saya perlu memikirkan cara terbaik menjaga keperluan keluarga. Ada masanya, saya juga terduduk termenung. Namun, kekuatan saya datang daripada ibu saya sendiri. Apabila melihat beliau mengigihkan usaha dan keringat menjaga kami empat beradik seorang diri, saya akan mendapat suntikan semangat untuk turut berdiri dengannya. Kami harus menjadi kuat demi keluarga,” luahnya ketika sedang menyarungkan persalinan jenama Coach, Levi’s Malaysia & kaca mata oleh Safilo Group dalam pekarangan kamar hotel.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Jaket, Kemeja, Kasut & Beg. COACH

 

Nyala by Azfar Heri

Biarpun namanya kian memuncak, Azfar enggan mendabik dada serta meraikan kemenangan trend seketika. Itulah yang mendorongnya bagi sentiasa memikirkan jalan menggembangkan lagi pengaruh ke bidang perniagaan pula.

Azfar mula menjinakkan diri dalam dunia perniagaan menerusi jenama Nyala by Azfar Heri. Mengakui ini adalah salah satu ‘backup’ plan untuk kerjayanya, perniagaan lilin terapi ini mula diusahakan pada akhir tahun lalu dan memperoleh respon yang cukup memberangsangkan!

“Alhamdulillah atas perjalanan baharu ini yang dipermudahkan Ilahi. Kita tidak tahu sampai bila nama kita berada di atas. InsyaAllah, Nyala by Azfar Heri ini merupakan cabang kerjaya jangka panjang yang sedang saya usahakan.

IKLAN

“Rakan sayalah yang mencadangkan agar memperkenalkan lilin terapi kerana mereka sudah ‘masak’ dengan citarasa saya terhadap variasi lilin. Buat masa ini, saya pernah melancarkan lima jenis aroma dan sambutan yang diterima agak mengejutkan. Setiap kali dilancarkan, akan sold out. Saya hanya mampu memanjatkan syukur kepadaNya dan juga berterima kasih kepada rakan saya yang banyak memberikan nasihat bagi menjalankan perniagaan ini.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Sweater, Beg & Topi. LEVI’s Malaysia Lilin. Nyala by Azfar Heri

“Besar harapan saya agar satu hari nanti dapat mewujudkan concept store bagi jenama lilin, Nyala by Azfar Heri. Mungkin sekali sebuah stor di setiap negeri.

“Bila saya menjual lilin aromaterapi seperti ini, customer’s experience itu jauh bezanya bila mereka dapat menghidu bauan lilin terlebih dahulu. Kalau jual secara online seperti sekarang, mereka mungkin tidak dapat feel bauan yang kami sediakan. Doakanlah agar impian saya ini tercapai, insyaAllah.”

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Sweater, Kemeja & Beg. COACH

 

Tradisi Aidilfitri Masih Terasa

Dua tahun berturut-turut, negara berdukacita apabila sambutan Aidilfitri terhalang oleh merebaknya wabak COVID-19. Buat Azfar, kemeriahan mungkin sedikit suram namun tradisi keraian ini masih akan terasa.

“Seperti tahun-tahun lalu, setiap kali Ramadan memang saya akan masak sendiri di rumah. Setibanya minggu terakhir persediaan Aidilfitri pula, saya bertukar sibuk mengemas rumah. Raya tahun ini, saya tak tahulah dapat balik ke kampung atau tidak (sebelum pengumuman PKP diumumkan), tapi saya tetap bersemangat menyambut Aidilfitri kerana masih ada saudara-mara yang menetap di sekitar Kuala Lumpur.

“Saya ini adalah di antara insan yang sudah terbiasa berhari raya dengan keluarga yang besar. Ibu saya saja mempunyai 11 orang adik-beradik! (Ketawa) Jadi, bayangkan sajalah kemeriahannya. Cabaran PKP ini memaksa kami redha sekadar membuat panggilan video sajalah bagi melepaskan rindu pada pagi Raya kelak.

Enggan Rai Populariti Sementara, Azfar Heri Kongsi ‘Struggle’ Di Sebalik Kejayaan
Foto IDEAKTIV Sweater, Kemeja & Beg. COACH

“Di Melaka selalunya saya tidak akan ‘menang tangan’ melayan. Bergelut jadinya. (ketawa) Bila di KL ini, kesibukan itu hanya bertahan hingga ke petang Syawal pertama saja. Apapun, hari ini masih wajar diraikan sebagai simbolik umat Islam setelah sebulan berpuasa.

“Saya tetap menyediakan baju raya sedondon untuk kami sekeluarga. Selain itu, juadah wajib seperti sambal ayam sos dan ketupat pasti akan saya sediakan,” ujar Azfar menutup perbualan sambil mengucapkan Salam Lebaran buat semua yang mengenalinya dan sentiasa memberikan sokongan tidak terbelah bahagi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI