Muaythai mungkin tak sepopular sukan bola sepak yang mempunyai billion pengikutnya.

Sebut saja Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney dan ramai lagi bintang-bintang sukan ini mampu bergelar jutawan dengan kekayaan sangat menakjubkan.

Berbeza dengan bola sepak yang mementingkan skill dan kerjasama berpasukan, sukan Muaythai hanyalah untuk orang yang berani dan mempunyai jiwa terlalu kental.

Berasal dari Thailand, Muaythai ini antara sukan yang menjadi pilihan anak-anak muda seawal usia mereka 10 tahun.

Ketua Pasukan Muaythai Malaysia,  Ali Kongsi Pengalaman Pecahkan Tengkorak Muka Lawan Semasa Bertanding di Australia.  Ada Berani?
Tengoklah padu habis tendangan Ali terhadap lawannya

Tidak kira apa pun sukan diceburi , risiko semasa berlawan ialah muka retak, patah hidung selain kecederaan rusuk. Tapi kesakitan ini tak pernah patahkan semangat anak-kerana minat mendalam.

Di Malaysia, nama Muhamad Ali Yaakub, 28 antara paling disegani kerana berada dalam ranking 10 terbaik dunia di dalam ranking World Muaythai Council. Ali juga merupakan pemenang pingat Emas dalam Sukan SEA yang lalu.

Ketua Pasukan Muaythai Malaysia,  Ali Kongsi Pengalaman Pecahkan Tengkorak Muka Lawan Semasa Bertanding di Australia.  Ada Berani?
Rusuk lawan pernah patah akibat tendangan padu ini

Baru-baru ini admin berkesempatan menyaksikan perlawanan Muaythai secara langsung di Kejohanan Asia Fighthing Championship (AFC) yang berlangsung di Marina Bay Sands Expo, Singapura.

AFC ini adalah satu liga yang mengumpulkan juara-juara muaythai dari seluruh dunia bagi merebut gelaran dinobatkan sebagai Juara Muaythai Dunia.

Malaysia telah diwakili oleh Muhamad Ali Yaakub, 28, Amirul Ariffin, 28 dan Saifullah Ismail yang berusia 18 tahun.

Negara lain yang bertanding termasuklah Singapura, Korea, Macau, Uzbekistan dan banyak lagi. Konsep perlawanan kalah mati ini bakal berlangsung di empat buah negara bermula di Singapura, Malaysia (Februari 2008), Macau dan gelanggang final kembali semula ke Singapura.

Malaysia Boleh ternyata dibuktikan bila ketiga-tiga peserta negara mencatat kemenangan dalam perlawanan pertama ini.

Sebagai remaja banyak kisah-kisah kejayaan orang lain yang boleh kita jadikan inspirasi. Paling penting, kita kena tahu matlamat dan tujuan hidup. Barulah boleh menjadi orang yang berjaya, baik di dunia mahupun di akhirat.

IKLAN

Jom kenali bintang sukan Muaythai yang ohsem ini!

Muhamad Ali Yaakub, 28 tahun

Berada dalam ranking 10 terbaik dunia di dalam ranking World Muaythai Council.

Mula menceburi sukan muaythai pada usia seawal 10 tahun. Mungkin budak lain hanya tahu main games pada usia ini tapi Ali sudah mula berlatih tanpa jemu.

Sehari latihannya lebih kurang enam jam. Bermula selepas subuh, dia akan membuat membuat latihan secara agresif . Berhenti pun sebab makan tengahari dan petang sambung semula latihan.

Ketua Pasukan Muaythai Malaysia,  Ali Kongsi Pengalaman Pecahkan Tengkorak Muka Lawan Semasa Bertanding di Australia.  Ada Berani?
Ali berada dalam senarai atlet muaythai 10 terbaik dunia

Kata Ali, dalam beratus perlawanan disertainya, dia paling ingat satu kejadian semasa menyertai satu pertandingan di Australia. Semasa berlawan dia berjaya menghentak muka lawannya menggunakan siku.

Perlawanan tetap diteruskan dengan kemenangan berpihak kepadanya. Tapi selepas empat hari, Ali dapat berita, lawannya itu terlantar di hospital. Sebabnya muka lawannya itu dari kebiruan bertukar kehitaman.

Bila melakukan pemeriksaan hospital, doktor mengesahkan tengkorak mukanya pecah dua. Nasib baik jugalah lawannya ini cepat dapatkan rawatan, kalau tidak mungkin sudah mati.

Sehingga sekarang, lawannya itu bersara terus dari sukan Muaythai dan bestnya menjadi kawan baik kepada Ali. Hebat tak?

Tapi jangan cakap Ali tak pernah cedera pun. Ali sendiri pernah patah hidung, keningnya pecah selain rusuk cedera. Tapi sedikit pun Ali tak pernah patah semangat kerana dia memang minat dengan sukan Muaythai ini.

IKLAN

Kalau korang nak tahu, Ali ini pernah raih banyak kemenangan. Antaranya memenangi pingat emas Sukan Arapura di Darwin, Australia. Juara King Card undercup sebanyak dua kali di Thailand. Paling hebat, Ali pernah menewaskan juara Muaythai Thailand dalam kejohanan Juara Thai VS Challanger di Bangkok. Hebatkan!

Badan Ali ini kecil saja, 57 kg tapi tendangannya cukup padu. Biasa perlawanan dengan lawan mengikut kategori berat badan. Dan kalau terlebih, kalau menang pun boleh dibatalkan kemenangan. Sebab itulah Ali sentiasa menjaga berat badannya untuk maintain dengan kategori 57 kg.

Ali turut memberikan nasihatnya buat remaja yang ingin menceburi sukan Muaythai ini. Katanya keberanian adalah aspek pertama kalau benar-benar ingin mencuba sukan ini. Kekuatan mental juga perlu ada. Jangan pernah jemu dengan latihan dan akhir sekali sentiasalah berusaha gigih.

Mohd Amirul Ariffin, 28 tahun

Rekod perlawanannya dengan lawan, 20 kali kemenangan. Wow!

Seorang atlet sukan yang bekerja dengan Pasukan Polis Di Raja Malaysia.

Ketua Pasukan Muaythai Malaysia,  Ali Kongsi Pengalaman Pecahkan Tengkorak Muka Lawan Semasa Bertanding di Australia.  Ada Berani?
Bergegar kepala kalau kena tendangan padu camnikan…

 

IKLAN

Pernah meraih juara semasa menyertai pertandingan King Rama 9 Memorial Muaythai Tournament, menang pingat gangsa di National Mauythai Championship serta lain-lain kejohanan.

Sama seperti Ali, kerja keras, latihan tanpa jemu antara yang dilakukan oleh Mohd Amirul. Dia juga pernah cedera termasuk keningnya pecah. Dengan berat 65kg dan ketinggian 165 cm, Amirul memang hebat ketika menumbangkan lawannya. Dia akui rasa takut tak pernah wujud kerana sukan ini memang memerlukan keberanian.

Saifullah Ismail, 18 tahun

Atlet muda ini berasal dari Kedah. Memandangkan negeri kelahirannya bersempadan dengan Thailand, Saifullah sudah terdedah dengan sukan ini pada usianya 9 tahun. Dia banyak belajar teknik-teknik menumpaskan lawan dari jurulatih yang membimbingnya.

Rekod kemenangan dalam kejohanan disertai ialah dengan 20 kali kemenangan (IFMA/Pro). Dalam Sukan SEA lalu, Saifullah meraih pingat gangsa.

Ketua Pasukan Muaythai Malaysia,  Ali Kongsi Pengalaman Pecahkan Tengkorak Muka Lawan Semasa Bertanding di Australia.  Ada Berani?
Saifullah masih muda dan semangatnya cukup tinggi

 

Banyak juga pingat-pingat diraih oleh Saifullah termasuklah memenangi pingat emas semasa menyertai National Muaythai Championships.

Warna sama diraih semasa menyertai Medalist Interschool and Youth National Muaythai Champions 2016 selain menang pingat gangsa di IFMA World Championships Sweden.

Walaupun tahu dia berkemampuan berlawan tetapi Saifullah hanya menggunakan kekuatannya itu dalam gelanggang sahaja. Tak pernah sekalipun dia bergaduh di luar!

Sebagai remaja, masanya memang banyak dihabiskan dengan berlatih kerana kebiasaannya, mereka hanya akan berhenti berlatih sehari sebelum perlawanan bagi mengelakkan kecederaan.

Kalau ada remaja di luar sana yang minat dengan sukan ini, bolehlah mula berlatih. Sebabnya sukan ini hanya sehingga usia 30 tahun sahaja. Kalau usia lebih dari ini, sebarang kecederaan yang dialami semasa berlawan susah untuk sembuh dengan cepat.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI