[mo_oauth_login]

Home Berita Empat Pelajar Universiti Di Cyberjaya Ditahan Dalam Kes Langgar Lari Menyebabkan Kematian

Empat Pelajar Universiti Di Cyberjaya Ditahan Dalam Kes Langgar Lari Menyebabkan Kematian

Empat Pelajar Universiti Di Cyberjaya Ditahan Dalam Kes Langgar Lari Menyebabkan Kematian

Dalam tempoh 24 jam yang lalu telah tular di kalangan pengguna laman media sosial di negara kita tentang sebuah kes langgar lari. Kejadian langgar lari yang tidak berperikemanusiaan yang berlaku pada Rabu lalu di Cyberjaya telah menyebabkan seorang gadis tidak berdosa, Wan Amirah Wan Alias telah maut akibat dilanggar.

Rakaman dari sebuah CCTV telah tersebar yang menunjukkan kejadian tersebut. Lantaran itu netizen mengecam tindakan melulu pemandu tersebut yang memandu dalam keadaan berbahaya dan seolah-olah tidak mempedulikan mangsa.

Dan selepas itu ramai netizen menggesa semua pihak untuk berusaha menjejaki dalang di sebalik kejadian yang cukup menyedihkan ini. Mangsa telah dirempuh dari belakang dan diseret sejauh beberapa meter oleh kenderaan pelaku sebuah kereta model Hyundai dengan nombor pendaftaran BHS 7999.

IKLAN
Empat Pelajar Universiti Di Cyberjaya Ditahan Dalam Kes Langgar Lari Menyebabkan Kematian
Kredit: SInar Harian

Namun pagi ini kita telah menerima perkhabaran gembira selepas pihak polis menahan seramai tiga orang lelaki Arab dan seorang wanita warga Malaysia pada tengah malam tadi di Cyberjaya.

Menurut laporan Astro Awani, salah seorang yang ditangkap ialah seorang pemuda dari Yaman berusia 22 tahun dipercayai terlibat dengan kes langgar lari menyebabkan kematian. Penahanan tersebut dilakukan di Persiaran Putra Permai Selesa, Pusat Bandar Putra Permai Seri Kembangan.

BACA: Peniaga Ikan Bakar Dakwa Kerugian Ribuan Ringgit, Lihat Apa Jawapan Balas Pelanggan

IKLAN

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali berkata tankapan lanjutan turut dilakukan di Verdi Residence, Symphony Hills Cyberjaya dan melibatkan dua warga Libya dan seorang wanita tempatan berasal dari Sabah.

Kenderaan jenis Hyundai yang disyaki terbabit dalam kes tersebut turut dirampas oleh pihak polis. Kesemua yang ditangkap dipercayai merupakan pelajar di sebuah universiti antarabangsa di Cyberjaya.

IKLAN

Dalam laporan Sinar Harian sebelum ini memaparkan yang pemandu tersebut berang dengan seorang pengawal keselamatan yang melarangnya meletak kenderaan di petak parkir OKU. Kemudia dia dalam keadaan berang memandu kereta secara melulu dan berbahaya sehingga melanggar mangsa.

Bagi REMAJA, kejadian seperti tidak sepatutnya berlaku. Jangan disebabkan rasa marah kepada orang lain menyebabkan mangsa tidak bersalah menjadi korban. Di manakah kewarasan kita seorang manusia boleh hilang tatkala membawa kenderaan.

Jadilah pemandu yang sentiasa berhemah dan ingatlah pesan REMAJA ini; jika bawa kenderaan seperti kereta, tolonglah alert kepada yang lebih ‘kecil’. Maksud REMAJA di sini, tolonglah lebih peka kepada pengguna jalan raya seperti penunggang basikal, motosikal dan pejalan kaki.

Diharapkan keadilan akan dapat ditegakkan di atas kematian tragis Wan Amirah. Takziah kami ucapkan buat keluarganya…

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI