Setiap manusia pasti tidak pernah lepas daripada melakukan kesalahan. Baik besar atau kecil kesalahan tersebut, setiap satu harus dijadikan iktibar sebagai pedoman untuk masa hadapan.

Seperti kisah bekas pelajar Sekolah Henry Gurney, Telok Mas, Melaka ini yang beriltizam memperbaiki diri agar menjadi insan berguna. Muhammad Hafizan, 19, berusaha bersungguh-sungguh dalam bidang akademik dan sahsiah diri demi mengubah nasibnya.

Dia muncul antara pelajar cemerlang sekolah tersebut dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperolehi 5A. Ekoran kecemerlangannya itu dia ditawarkan untuk melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi MARA yang terletak di Permatang Pauh, Pulau Pinang.

“Dulu Saya Jahat, Tak Dengar Cakap Mak Ayah” – Muhammad Hafizan Cemerlang SPM, Tangguh Niat Belajar Kerana…
Hafizan menerima hadiah sempena Majlis Anugerah Kecemerlangan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Sekolah Integriti dan Sekolah Henry Gurney 2021.

Walau bagaimanapun, dia terpaksa menangguhkan hasrat tersebut biarpun sudah membayar yuran pengajian. Ujarnya, “Dah habis bayar pendaftaran, tapi tak dapat pergi sebab ayah saya sakit.”

Jelasnya lagi, keputusan untuk menangguhkan pengajiannya disebabkan oleh ayahnya yang jatuh sakit akibat penyakit kuman dalam paru-paru dan ibunya baru meninggal dunia. Selain itu menurutnya keadaan ekonomi yang tidak stabil juga menjadi sebab.

IKLAN

Anak sulung dari empat beradik itu kini membantu mengambil tugas sebagai ketua keluarga untuk menyara tiga lagi adiknya yang berusia 14, 10 dan 5 tahun.

BACA JUGA: Raih Empat Pingat Emas! Pengiran Aidil Auf Cemerlang Di Kejohanan Olahraga MSSM 2022

“Dulu Saya Jahat, Tak Dengar Cakap Mak Ayah” – Muhammad Hafizan Cemerlang SPM, Tangguh Niat Belajar Kerana…

IKLAN

Walaupun bergelar pelajar Sekolah Henry Gurney, Hafizan tidak menjadikan masa lalu sebagai alasan untuk tidak berjaya. Dia bersyukur kerana memasuki sekolah tersebut lantaran didikan yang diberi menjadikan dia seorang yang berdisiplin dan rajin menimba ilmu.

“Saya bersyukur dapat result macam ni, sebab dulu saya jahat, nakal dan tak dengar cakap mak ayah. Dalam masa saya akademik sewaktu pandemik Covid-19, mak saya meninggal dunia.

“Jadi saya nekad untuk maju dan terus bangkit, saya nak jaga adik-adik sebab saya anak sulung dan saya dapat capai apa yang saya nak. Sekarang saya masih lagi dalam perjalanan ke arah kejayaan,” kongsinya lagi.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Melaka TV