“Kalau dulu saya bersedia kaki saya dipotong, hari ini saya juga telah bersedia kalau Allah hendak mengambil semula apa yang dipinjamkan kepada tubuh saya selama 17 tahun ini iaitu nyawa saya..” luah Muhammad Afik bin Muhammad Shukri, pelajar tingkatan lima di SMK Bukit Gambir, Pulau Pinang.

Cukup sebak membaca luahan hati Afik seperti dikongsi oleh Natipah Abu yang bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan. Menurut Natipah Abu, adik Afik disahkan mengidap kanser tulang pada usianya 13 tahun dan ketika itu sudah di tahap dua.

Biar terkesan dengan jawapan doktor namun seperti kata Afik dia tidak punya pilihan kecuali bermulalah perjuangan hidupnya. Bukan mudah untuknya menerima dan menempuh semua ini tetapi apa pilihan yang dia ada ketika itu?

Apa kat jom #BANTU AFIQ dengan memberikan bantuan kewangan buat dirinya yang amat memerlukan sumber kewangan demi mengubati penyakitnya.

Salurkan bantuan ke Maybank milik kedua ibu bapanya.

Maybank Puan Zulwarni Bt Lailee 157139794275.
Maybank Muhammad Shukri bin Haniffa 157139794102

“Dulu Bersedia Hilang Kaki, Kini Redha Jika Nyawa Ditarik”, Pelajar SPM Hidap Kanser Luah Rasa Sedih
Sebahagian lutut Afiq sudah dipotong akibat jangkitan kuman tetapi kini keadaannya semakin bertambah teruk.

 

“Dulu Bersedia Hilang Kaki, Kini Redha Jika Nyawa Ditarik”, Pelajar SPM Hidap Kanser Luah Rasa Sedih
Beginilah keadaan Afiq suatu ketika dahulu, sebelum sebahagian kakinya dipotong. Tubuhnya agak kurus

Baca luahan hati yang dikongsinya selepas doktor mengesahkan bahawa kuman yang menjangkiti tubuhnya terlalu kuat dan tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

“ Tidak tahu mcm mana hendak saya kisahkan tantang nasib saya hari ini. Terasa seluruh impian saya sudah hancur berderai.

Satu demi satu keputusan yang saya buat tentang kaki saya nampaknya hampa belaka. Sebelum ini, saya membuat keputusan membuang tulang kaki yang kena kanser dan digantikan dengan besi. Saya sangka selepas diganti dengan besi, saya tak akan sakit lagi. Tapi saya silap.

Kemudian saya membuat keputusan untuk memotong kaki yang dipasang besi itu setelah dua tahun menderita sakit akibat jangkitan kuman. Walaupun dulu masa saya mula disahkan kanser, saya cakap pada mama, kalau kaki saya kena potong, saya akan bunuh diri.

IKLAN

Tapi, akhirnya saya sendiri yang memilih untuk potong kaki kerana saya sudah tak sanggup lagi menanggung kesakitan dan tekanan perasaan melihat susah payah mama dan abah mengusung saya ke hospital untuk merawat kaki.
Saya sangka, bila saya potong kaki yang ada kuman dan besi yang telah dijangkiti tu tiada lagi dalam kaki saya, saya akan dapat balik kehidupan saya yang telah hilang sejak umur saya 13 tahun.

Saya sangka, lepas potong kaki saya akan dapat kembali semula ke sekolah saya iaitu SMK Bukit Gambir, Pulau Pinang walaupun terpaksa berkaki palsu nanti.

Pada saya, tak mengapa saya tak dapat berlari di padang seperti dulu asalkan saya dapat memegang anak panah kerana saya juga minat sukan memanah.

Saya sanggup jadi orang cacat asal mama dan abah saya tak perlu lagi susah payah mencari duit untuk ubatkan kaki saya sebab saya ada tiga lagi adik yang masih kecil.

“Dulu Bersedia Hilang Kaki, Kini Redha Jika Nyawa Ditarik”, Pelajar SPM Hidap Kanser Luah Rasa Sedih
Ibunya berniaga apam balik demi meneruskan rezeki bagi biayai perubatannya

 

“Dulu Bersedia Hilang Kaki, Kini Redha Jika Nyawa Ditarik”, Pelajar SPM Hidap Kanser Luah Rasa Sedih
Perbualan whatsapp antara ibu Afiq dan Natipah Abu

Sejak saya sakit, saya lihat satu demi satu gelang mama hilang dari lengan mama. Saya tak pernah tanya tapi saya rasa saya tahu ke mana perginya semua tu. Saat kawan-kawan mama bersenang dan berehat di rumah dgn anak-anak, mama terpaksa berdiri di tengah panas dan hujan menjual apam balik.

IKLAN

Saya pun sedar, tak sepatutnya mama buat itu semua lagi-lagi adik bongsu saya masih menyusu badan. Tapi saya pun tahu, kenapa mama kena buat semua itu.

Dua minggu selepas menjalani pembedahan, kaki saya mula berdenyut-denyut. Nanah, air bisa dan darah mula kelihatan.

25 Julai , saya bertemu dengan doktor. Bila balutan kaki saya dibuka, lagi banyak air bisa, nanah dan darah yang keluar. Doktor mengambil sampel isi kaki saya.

“Dulu Bersedia Hilang Kaki, Kini Redha Jika Nyawa Ditarik”, Pelajar SPM Hidap Kanser Luah Rasa Sedih
Afiq yang kelihatan agak sihat suatu masa dahulu tetapi pada 25 Julai doktor memaklumkan kuman dalam tubuhnya agak kuat dan mengambil masa panjang untuk sembuh. Kini tiada lagi senyuman di bibirnya.

Hari ini ….
Saya tanya doktor tentang keputusan ujian sampel kaki saya. Doktor memaklumkan, kaki saya masih ada kuman yang kuat iaitu MRSA. Kuman yang susah untuk baik dan makan masa yang lama untuk sembuh. Kuman yang sama yang ada di besi kaki saya sebelum ini rupanya ada dalam kaki saya.

Mendengar berita ini, hancur luluh hati saya. Hebatnya Allah uji saya. Ibaratnya kini seolah ada bom dalam tubuh saya yang bakal meletup pada bila-bila masa.
Buat kali pertama dalam hidup saya rasa sangat kecewa. Kenapa saya ini semua harus terjadi pada saya? . Saya dah kuat untuk nak hadap semua ini lagi.

Kuman yang sama itu telah membuatkan saya sakit sejak dulu sampailah hari ini. Saya sudah nekad,  saya tak akan menjalani apa- apa rawatan lagi.

IKLAN

Saya tak sanggup mama dan abah susah sebab saya lagi. Kalau ini takdir saya, saya redha untuk menanggung segala kasakitan saya.

Kalau dulu saya bersedia kaki saya dipotong, hari ini saya juga telah bersedia kalau Allah hendak mengambil semula apa yang dipinjamkan kepada tubuh saya selama 17 tahun ini iaitu nyawa saya .

Tiada apa yg hendak kesalkan lagi kerana selama 17 tahun menjadi anak mama dan abah .. saya diberi sepenuh kasih sayang oleh keduanya.

Sakit itu penghapus dosa .. saya juga berharap Allah akan ampun semua dosa saya selama ini.

Saya sudah nekad tidak akan meneruskan rawatan lagi. Saya tak ingin jejak lagi ke hospital atau makan apa- apa ubat lagi. Kerana saya cukup sedar .. andainya saya memilih untuk meyambung rawatan .. mama dan abah akan menanggung beban kewangan yang bukan sikit.

Kepada semua yg mengenali saya … saya mohon ampunkan segala salah silap saya . Saya mohon halalkan makan minum saya . Doakanlah saya kuat untuk menanggung segalanya ini.

Kepada yg sihat tubuh badan di luar sana … hargailah nikmat kesihatan yang Allah bagi. Bersyukurlah !. “

******

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI