Gambar Hiasan

Hari ini, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) mengumumkan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia bagi calon yang mendudukinya pada tahun 2022. Menurut Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, 10,109 calon SPM 2022 peroleh keputusan cemerlang.

ARTIKEL BERKAITAN: Covid-19, PKP Tidak Membantutkan Impian 10,109 Calon SPM 2022 Peroleh Semua A

REMAJA mengucapkan tahniah kepada calon yang mendapat apa sahaja keputusan. Sama ada cemerlang atau tidak, SPM ini hanya permulaan dan jadikan ia satu asbab untuk kita terus berjuang di luar sana. Banyak peluang yang boleh diteroka selagi hayat dikandung badan. Yang penting jangan mengalah!

SPM 2022: Subjek Sejarah Catat Peningkatan Prestasi Terbaik, Pendidikan Moral Catat Penurunan
Foto: melakahariini (Gambar hiasan)

Prestasi SPM tahun 2022 menunjukkan peningkatan dan penurunan bagi beberapa mata pelajaran berbanding keputusan SPM 2021 yang lalu. Menurut laporan Astro Awani, antara prestasi mata pelajaran yang menunjukkan peningkatan ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah dan Sains.

Dalam kesemua mata pelajaran tersebut, Sejarah telah mencatatkan peningkatan prestasi paling tinggi iaitu sebanyak 0.23 mata.

IKLAN

Manakala, mata pelajaran yang menunjukkan penurunan ialah mata pelajaran Pendidikan Moral dengan mencatatkan penurunan sebanyak 0.07 mata.

Secara keseluruhan, sebanyak 69 daripada 95 mata pelajaran telah mencatatkan peningkatan, manakala sebanyak 24 mata pelajaran telah mencatatkan penurunan.

Sementara itu, terdapat dua mata pelajaran telah menunjukkan prestasi tidak berubah atau kekal. Selain itu, peratusan calon yang layak menerima sijil SPM 2022 juga telah menunjukkan peningkatan, mencatatkan sebanyak 91.6 peratus berbanding 88.1 peratus pada 2021 yang lalu.

IKLAN

Laporan Analisi Keputusan Peperiksaan SPM 2022 yang lengkap boleh diakses dengan melayari portal Lembaga Peperiksaan di lp.moe.gov.my

Sumber: Astro Awani

IKLAN

BACA LAGI : Guru Kongsi Tip Dan Cara Kreatif Ajar Subjek Sejarah, Pelajar Beri Respon Gembira

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.